Knald eller fald. Det konservative landsråd er det første for Søren Pape Poulsen som partileder. Det bliver også det sidste, hvis han ikke kommer i folketinget, siger han selv.Torsdag middag klokken 12.30 fandt et særligt konservativt politisk møde sted i en kælder tæt på Frederiksberg Have.

Den 42-årige Søren Pape Poulsen, de Konservatives nye leder, var draget fra sit nye kontor på Christiansborg til den danske restaurant Bjørnekælderen på Frederiksberg Allé for at spise frokost med et konservativt koryfæ, der kunne give ham gode råd, inden han lørdag skal holde sin første tale som partileder på de Konservatives landsråd.

Over en frokost med sildemad og hønsesalat øste den i dag 85-årige Poul Schlüter, Danmarks konservative statsminister og rorgænger fra 1982 til 1992, ud af sine erfaringer for at give input til den tidligere Viborg-borgmester og nye leder.

Søren Pape Poulsen har naturligvis også gjort sig sine egne tanker, og hans første og nye projekt for de Konservative går ud på at stække statens magt og i stedet at sætte »mennesker først« ved at kaste sig ud i et opgør med, hvad Pape opfatter som rigide regler om alt fra, hvor man må bygge, hvem der må sælge hvad, og om man må opsætte et basketballnet på en strand.

Men projektet er knald eller fald for ham personligt. Hvis det ikke kommer så meget op at flyve, at han selv kommer i Folketinget ved næste valg, hvor han opstiller på sin hjemegn i Vestjyllands Storkreds, så er det hele slut næsten før, at det er begyndt, fortæller han i et interview med Berlingske.

Hvis du ikke kommer i Folketinget næste gang, vil du så trække dig som formand?

»Ja, hør nu her,« siger han og læner sig frem i stolen på sit kontor på Christiansborg.

»Jeg sidder jo selvfølgelig ikke her, hvis jeg ikke sidder i Folketinget næste gang.«

Så det er ultimativt for dig, at du vil i Folketinget, og hvis du ikke kommer det, så stopper du som partiformand?

»Ja, selvfølgelig. Hvis jeg ikke kommer i Folketinget, så har vælgerne jo sendt et klart signal om, at de ikke ønsker mit projekt. Alt det der uldne snak, som politikere normalt kan komme med, det gider jeg ikke. Jeg siger det helt klart: Hvis jeg ikke kan komme i Folketinget som leder af partiet, så er det bare ikke godt nok.«

Stor respekt for Dansk Folkeparti

Ud over det nye værdiprojekt med at sætte mennesker før systemer, er spørgsmålet, hvad Pape – der indtil nu ikke er kommet med mange meldinger – egentlig mener om en række politiske spørgsmål.

Velkendt er hans modstand mod de obligatoriske lektiecafeer i folkeskolen, kravet om en kontant retspolitik, og at de Konservative vil fjerne 28 punktafgifter på dagligvarer samt afskaffe topskatten. Men hvad ellers – skal der f.eks. være mere brugerbetaling i Danmark, end der er i dag?

»Brugerbetaling hænger helt automatisk sammen med det skattesystem, vi har. Så hvis der skal være mere brugerbetaling, skal det hænge sammen med en omlægning af skatter og afgifter.«Skal dagpengereformen mildnes?

»Næh.«

Hvorfor ikke?

»Fordi jeg mener, at en toårig dagpengeperiode er nok. Og jeg mener, at det er noget populistisk retorik, som venstrefløjen er kommet med. Måske skulle vi have lidt mere fokus på, hvordan man skaber arbejdspladser end at have fokus på at fastholde folk på offentlig forsørgelse.«

Skal de danske EU-forbehold væk?

»Her og nu giver retsforbeholdet og forsvarsforbeholdet mening at fjerne. Med den bemærkning at vi i forhold til retsforbeholdet efterfølgende kan vælge til eller fra i forhold til for eksempel udlændingepolitikken. En afstemning om euroen synes jeg slet ikke giver mening på nuværende tidspunkt.«

De Konservative ligger stadig omkring de fem procent i meningsmålingerne – præcis som ved det historisk dårlige valg i 2011. En borgerlig regering vil derfor ikke komme til magten uden støtte fra Dansk Folkeparti. Så hvad mener Pape om DF, som nogle konservative har et anstrengt forhold til?

»Vi er jo fire forskellige partier i blå blok. Og vi må hver især lægge vores politik frem og se, hvad vælgerne gerne vil have. Dansk Folkeparti er et parti på lige fod med rigtig mange andre partier. Det har hamrende dygtige mennesker og står lige nu til at blive et meget stort parti. Det respekterer jeg. Jeg har ingen reservationer over for dem.«