Regeringen springer over, hvor gærdet er lavest, i sagen om nazisten Søren Kam, mener DFs retsordfører Peter Skaarup.

Skal en af danmarkshistoriens værste nulevende forbrydere, nazisten Søren Kam, gå i graven som en fri mand?

Nej, mener DFs retsordfører Peter Skaarup.

Ja, mener regeringen. Og det svar får Peter Skaarup op i det røde felt og provokerer hans retfærdighedssans.

- Skal vi bare lade det passere, at en mand har mord og formentlig meget andet på samvittigheden? Det synes jeg ikke, at min retsfølelse kan leve med, siger Peter Skaarup, som inden for den seneste måned i Folketinget har stillet spørgsmål i sagen til såvel statsministeren som justitsministeren.

Som BT skrev for en måned siden, ligger nazisten Søren Kam – der under krigen bl.a. begik drab på BT-redaktør Carl Henrik Clemmensen – nummer fire på Simon Wiesenthal Centers liste over ’Most wanted nazi war criminals’, og centrets nazijæger Efraim Zuroff kaldte det ’en parodi på retfærdighed’, at Kam stadig går fri, og at de danske myndigheder tilsyneladende har kastet håndklædet i ringen og opgivet at få ham retsforfulgt.

Og sådan er det tilsyneladende fortsat. Af svarene til Peter Skaarup fremgår det i hvert fald endnu en gang, at regeringen ingen intentioner har om at grave videre i sagen.

Forældet drab

Ikke mindst justitsminister Karen Hækkerups (S) afvisning vækker vrede hos Peter Skaarup. For mens Hækkerup selv sad i opposition, luftede hun i medierne sin vrede over, at den daværende regering ikke gjorde mere, da en tysk domstol i 2007 kategoriserede Søren Kams forbrydelse som uagtsomt manddrab og dermed forældet i henhold til tysk lov.

- Jeg vil spørge justitsministeren, om alle muligheder for at påvirke den tyske beslutning er brugt. Har vi presset nok på og gjort, hvad vi kunne? Kan vi virkelig sige, at vi ikke kunne gøre mere, lød det dengang fra Karen Hækkerup.

Men nu har piben fået en anden lyd. Og den er skinger, mener Peter Skaarup.

- Det bør være enhver justitsministers opgive at sikre, at kriminelle – og ikke mindst nogle af de værste i danmarkshistorien – bliver stillet til ansvar og regnskab. I stedet for bare sige – i strid med mens hun sad i opposition – at det spørgsmål er afklaret og regeringen ikke kan gøre mere, siger Peter Skaarup.

I sit svar henviser Karen Hækkerup til, at afgørelsen fra den tyske landsret er endelig. Men sådan forholder det sig ikke ifølge Peter Skaarup.

- Hun siger, at der ikke findes nogen appelmuligheder. Men det er der. Der er den mulighed inden for arrestordren, at kan man komme med nye og supplerende oplysninger, kan de forelægges de tyske myndigheder. Og eksempelvis har det mig bekendt ikke været forelagt, at det var Søren Kam, som stod bag nazi-terrorist-træningen på Schalburgskolen, hvor en af eleverne begik 55 drab, og hvor fire ud af fem af de værste danskfødte mordere under krigen blev trænet af netop Søren Kam.

- For mig at se er det ting, justitsministeren burde kontakte de tyske myndigheder om, siger Peter Skaarup, som i modsætning til regeringen ikke har planer om at lade Søren Kam dø i fred som en fri mand.

Opgøret med fortiden

- Og i en situation som nu, hvor der tilsyneladende er ret heftige drøftelser mellem den danske og tyske regering omkring udpegning af en kommende præsident i EU, ville det være oplagt at udnytte dialogen og lægge de ting frem, der nu engang er i sagen.

- Flere andre lande har fået folk dømt eller udleveret. Opgøret med fortiden er en stor og vigtig diskussion, og for at få slået en streg under hvad der skete, må Søren Kam i det mindste stilles til ansvar. Men måske er der noget helt andet end retfærdighed, der spiller ind? Måske er der diplomatiske interesser i forholdet til Tyskland, der gør, at den sag skal glemmes?