Med Sverige som skræmmeeksempel og Pia Kjærsgaard som mønstereksempel fyldte debatten om indvandring vanen tro meget ved åbningen af Dansk Folkepartis årsmøde.

Akkompagneret af den danske troubadour og visesanger Erik Grip og et slide-show med primært billeder af hundehvalpe, dannebrog og åbne danske vidder kick-startede Kristian Thulesen Dahl (DF) Dansk Folkepartis årsmøde i Herning.

Partiformanden rettede fra første sekund fokus mod det politiske område, der har været med til at gøre Dansk Folkeparti så stort, som det er blevet over de seneste knap 20 år. Nemlig indvandringspolitikken. Indgangen til debatten var i år det svenske valg, hvor Sverigedemokraterna fik et kanonvalg uden at få den helt store indflydelse.

»Til Sverigedemokraterna synes jeg, at vi skal sige: Stå fast på jeres ret til at sige fra. Og hvis de andre partier ikke ændrer kurs, og I holder orden i jeres egne rækker, så vil I få endnu større opbakning i Sverige ved det næste valg,« lød opmuntringen fra Kristian Thulesen Dahl fra scenen i MCH Kongrescenter.

Men der er ifølge partiformanden store lyspunkter i Danmark i forhold til situationen i Sverige.

»Vi har det nu sådan, at vi taler åbent om de problemer, vi kan se med indvandringspolitikken. Men det er jo ikke fordi, man ikke har forsøgt at skabe det, man i dag kan kalde svenske tilstande,« sagde Kristian Thulesen Dahl.

Han henviser til en særdeles velciteret bemærkning fra Poul Nyrup Rasmussen (S), der faldt i folketingssalen i 1999. Den daværende statsminister rettede blikket mod Dansk Folkepartis stifter, Pia Kjærsgaard (DF), under en indvandrerdebat og konstaterede: »stuerene, det bliver I aldrig«.

Det var ifølge Kristian Thulesen Dahl et forsøg på at lukke en nødvendig debat om indvandringspolitikken.

»Men Pia, du gav aldrig op. Du blev ved. Du stod fast. Og derfor synes jeg, at vi på det her årsmøde bare lige skal tænke tilbage til 1999 og takke Pia for, at hun stod fast dengang,« sagde Kristian Thulesen Dahl med blikket rettet mod sin forgænger, der havde taget plads blandt de 1.127 delegerede i salen.

Og så brød jublen løs. I 40 sekunder stod salen, der ellers trofast havde siddet og vippet og nikket i takt til Erik Grips slager »Åbent Landskab«, op og hyldede Pia Kjærsgaard med taktfaste klapsalver.

Klapsalverne blev afsluttet ved, at Kristian Thulesen Dahl spolede fra 1999 frem til 20. september 2014.

»Nu er vi nået dertil, hvor de fleste siger, at de vil en stram indvandringspolitik,« sagde formanden, der fortsatte over i en beskydning af regeringen. Den har ifølge Thulesen Dahl »fuldstændig opgivet at styre indvandringen til Danmark«.

»Det er som om, regeringen ikke aner, hvor den vil hen. Det er som om, der ikke er nogen retning. På en måde så er det med Helle Thorning-Schmidt, som det er med Peter Plys i Hundredmeterskoven. I ved der, hvor Peter Plys siger: Hvis du ikke ved, hvor du skal hen, så er der ingen grund til at skynde sig.«

Kristian Thulesen Dahl ved godt, hvor Dansk Folkeparti vil hen med Danmark. Det skal være et samfund med mere tryghed og tillid. Og det skal blandt andet ske via en af partiets kæpheste.

»Lad os nu få genindført den grænsekontrol,« lød det fra formanden i et mere insisterende tonefald.

Den melding udløste lørdagens anden omgang af stående ovationer. Denne gang i 35 sekunder.

Årsmødet fortsætter søndag med taler fra blandt andre FOAs formand, Dennis Kristensen, og Pia Kjærsgaard.