Nok startede Pia Kjærsgaard (DF) sin politiske karriere i protestpartiet Fremskridtspartiet - og som formand for Dansk Folkeparti er hun også kommet med en kontroversiel udtalelse eller to.

Men en »splitter«, det mener den nyudnævnte formand for Folketinget nu ikke, hun kan betegnes som.

Anklagen kommer fra de Radikale, der ligesom Enhedslisten og SF nægtede at lægge stemmer til, da Pia Kjærsgaard fredag middag blev valgt som Folketingets formand med 87 stemmer for, 16 imod og 8 blanke stemmer.

»Det er egentligt pudsigt at sige det, når man så selv splitter Folketinget i valget af formand. Det er noget selvmodsigende,« lyder kommentaren efterfølgende fra Pia Kjærsgaard under en reception på Christiansborg.

Hun fastholder, at hun vil være hele tingets formand, og mener derfor ikke, at modstanden vil ændre noget.

»Det er stadig min opgave at samle Folketinget, så derfor kunne jeg ikke drømme om at have dårlige følelser over for nogen af de andre politikere eller partier,« siger den nye formand, der afløser Mogens Lykketoft (S) på posten.

Når Pia Kjærsgaard tager fat i arbejdet i Folketingets Præsidium, er det med Enhedslistens Stine Brix (Ø) som en af sine fire næstformænd. Men det tager formanden »helt afslappet«:

»Jeg har talt med Stine Brix og sagt »du skal være velkommen i præsidiet« - og at jeg ser frem til samarbejdet,« siger Kjærsgaard og tilføjer:

»Enhedslisten stemte også imod Thor Pedersen (V), da han blev formand, og jeg var ikke ude for det scenarie, som Ivar Hansen (V) og Birte Weiss (S) var, hvor der skulle foretages en lodtrækning. Der er et stort flertal, der peger på mig.«

Efter 31 år i Folketinget gør Pia Kjærsgaard omgivet af partifæller og presse status for Dansk Folkepartis 20 år på Christiansborg:

»Vi er jo lidt anderledes end alle de andre . Og jeg har altid skullet kæmpe lidt mere for tingene, end andre har skullet. Nogle gange har det været lidt svært, men det har jeg egentlig haft det meget godt med, for så har jeg givet den lidt ekstra.«

Men rollen som dem, der ikke er stuerene, og som ingen vil lege med, blev for alvor lagt på hylden med valget 18. juni, hvor DF gik 15 mandater frem til 37 og dermed er Folketingets næststørste parti. Så Pia Kjærsgaard ser ikke længere sig selv som en, der deler vandene:

»Jeg har bemærket, at mine holdninger dækker meget, meget bredt ind i de andre partier efterhånden. Det kan godt være, at jeg har gjort det for mange år siden, men jeg synes efterhånden, at jeg kan konstatere, at der er mange, der er ved at falde over deres egne ben for at dele mine holdninger.«

Betyder din nye rolle, at vi får en ny Pia at se?

»Nej, det gør det ikke. Jeg kan ikke lave om på mig selv, og det skal jeg heller ikke gøre. Jeg er 68 år, og så går man ikke og laver om på sig selv. Men jeg ved udmærket godt, at min rolle nu er overordnet.«