Pia Kjærsgaard er favorit til prestigeposten som formand for Folketinget. Men støtten mangler endnu fra de Konservative og ikke mindst fra Liberal Alliance, hvis ageren ifølge top-DFer er »meget ejendommelig«.

En udmærket analogi for det politiske system er, at regeringen er Danmarks politiske direktion med Lars Løkke Rasmussen (V) som direktør, og at Folketinget så er regeringens bestyrelse med magt til at sætte V-formanden i direktørstolen – og ligeledes til at tvinge ham ud af vagten igen.

Men navnet på formanden for bestyrelsen – Folketingets formand <saxo:ch value="226 128 147"/> står endnu hen i det uvisse, skriver Berlingske.

Formandsposten er ganske vist først og fremmest administrativ, men den regnes for det fineste, man kan vælges til i Danmark. Med posten følger da også både bil, bolig og en løncheck svarende til stats­ministerens.

Dansk Folkepartis tidligere førstedame, Pia Kjærsgaard, bliver anset som den klare blå favorit til titlen. Internt i hendes parti vil et valg af Kjærsgaard blive set som ikke bare en stor cadeau, men som det endelige modbevis til tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) »stuerene, det bliver I aldrig«. Og søndag sendte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sin klare anbefaling efter Kjærsgaard.

Alligevel er der liberale ugler i mosen.

For foreløbig har Liberal Alliance, blokkens tredjestørste parti, ikke ønsket at gøre det klart, om partiet – i lighed med Venstre <saxo:ch value="226 128 147"/> peger på Pia Kjærsgaard.

»Det har vi ikke taget stilling til endnu,« lød det søndag fra politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Selvsamme ønskede ikke mandag at udtale sig om spørgsmålet. Det undrer DF-næstformand, Søren Espersen (DF), der kalder Liberal Alliances ageren for »meget ejendommelig«.

»De er medlem af en blok, som har peget på Lars Løkke som statsminister, og er dermed med i et fællesskab. Man plejer jo at hjælpe hinanden i sådan nogle fællesskaber. Det virker, som om de måske ikke helt har fundet ud af, hvad deres rolle skal være i det nye folketing. Det må de jo så gøre op med sig selv,« siger han.

Ej heller de Konservative ønsker foreløbig at udtale sig om formandsposten. Alligevel får Liberal Alliances hidtil manglende støtte større opmærksomhed.

Det skyldes, at det under seneste uges regeringsforhandlinger kom frem, at partiet blandt andet truede med ikke at stemme på Kjærs­gaard som folketingsformand, hvis ikke de fire borgerlige partier indgik en skriftlig og bindende aftale om at lette skatten på den sidst tjente krone i den nye regeringsperiode.

Af regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen har »en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint«. Men en skriftlig aftale på området er ikke indgået mellem de fire partier, og DF-næstformand Søren Espersen afviste i weekenden, at partiet ønsker at sænke skatten for de bedre lønnede danskere.

En central kilde lader forstå, at det stadig er spørgsmålet om topskattelettelser, der har betydning for Liberal Alliance i denne sag.

Søren Espersen tror stadig på et fornuftigt samarbejde, også selv om Liberal Alliance ender med ikke at stemme på Pia Kjærsgaard som formand. Internt i Dansk Folkeparti bliver det dog udlagt som et tillidsbrud, hvis Liberal Alliance ikke gør Kjærsgaard til formand – noget, som alt andet lige vil slække på samarbejdsviljen over for medstøttepartiet.

Partiet afviser desuden den mulighed, at Dansk Folkeparti vil strække sig på konkret politik, heriblandt på skatteområdet, for at få Pia Kjærsgaard i formandsstolen. Særligt fordi partiet både før og efter valget har turneret med budskabet om, at indflydelse og politikken er vigtigere end poster.

»Vi sælger ikke politik for den her post. Men det er ejendommeligt, at de tøver over for en tidligere partileder, som har været i Folketinget i over 30 år,« lyder det fra Søren Espersen.

Folketingsformanden står i spidsen for det såkaldte præsidium, der foruden formanden tæller fire næstformænd fra de fire af Folketingets største partier, der ikke har selv har formandsposten. Mandag gjorde Venstre Kristian Pihl Lorentzen (V) til sit partis præsidiemedlem.

Dagen før offentliggjorde Helle Thorning-Schmidt sig selv som Socialdemokraternes nye præsidiemedlem, og hun formodes at være Pia Kjærsgaards største konkurrent til formandsposten. Enhedslisten og Liberal Alliance skal levere de sidste to medlemmer, men hvilke vides endnu ikke.

Begge partier kan dog stille kompromisformandskandidater op, og skulle ingen kandidat få flertal, kan valget efter flere ny­afstemninger ende ud med lodtrækning.