Danmarks medlemskab af Europol rinder ud, og rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg forbereder nu dansk politis udtræden, selv om det ifølge rigspolitichefen har "vidtrækkende konsekvenser".

Den højspændte situation om Danmarks fremtid i Europol går nu ind i en ny fase.

Danmarks rigspolitichef, Jens Henrik Højbjerg, har på skrift fået besked om at forberede en dansk udtræden af det eurupæiske politisamarbejde, Europol, af justitsminister Søren Pind (V).

I et brev, som er stilet direkte til Jens Henrik Højberg, og som Berlingske er i besiddelse af, skriver Søren Pind, at rigspolitichefen nu må tage »de nødvendige forberedende skridt« til en situation, hvor »Danmark er tvunget til at udtræde af Europol«.

Brevet fra Pind er et svar på et brev, som rigspolitichefen har sendt til justitsministeren den 30. september, hvor Jens Henrik Højbjerg beder om en afklaring af den penible situation, som dansk politi er havnet i, efter at danskerne stemte nej til folkeafstemningen om retsforbeholdet sidste år.

I brevet fra rigspolitichefen, som Berlingske også er i besiddelse af, gør han det klart, at en udtræden af Europol fra 1. maj næste år, »selvsagt« vil »have vidtrækkende konsekvenser for dansk politis arbejde såvel nationalt som internationalt«.

Men Jens Henrik Højbjerg gør samtidigt klart, at det for dansk politi er nødvendigt »så hurtigt som muligt« at få  mulighed for at »forberede sig på den fremtidige situation«.

Søren Pinds besked til Jens Henrik Højbjerg om nu at forberede en udtræden tager udgangspunkt i, at Danmark ikke har formået at få en parallelaftale om Europol, og da tiden er ved at rinde ud i forhold at nå det til 1. maj, må dansk politi nu forberede sig på exit.

Op til folkeafstemningen om retsforbeholdet sidste år anbefalede Dansk Folkeparti danskerne at stemme nej blandt andet med det argument, at Danmark sagtens kunne få en parallelaftale om Europol. Men dette har vist sig svært, og meldingerne fra Bruxelles har været meget afvisende.

Thulesen gav også danskerne en garanti om, at hvis Danmark alligevel ikke kunne få en parallelaftale, så ville DF anbefale et ja ved en ny folkeafstemning om Europol.

Dette løfte er DF og Thulesen i dag løbet fra, hvilket DF-formand erkendte i sidste uge.

Partiet vil nu umiddelbart kun anbefale et ja til en folkeafstemning om Europol på to betingelser:

At statsminister Lars løkke Rasmussen (V) først udskriver en folkeafstemning om  Schengen-samarbejdet, og at danskerne stemmer nej til fortsat at være med i grænsesamarbejdet.

Justitsminister Søren Pind ønsker ikke at kommentere sagen.