Et boom i erstatningssager på grund af bivirkninger fra børnevaccine får nu Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne til at kræve handling fra medicinalfirmaer.

Rekordmange danske børn får nu erstatning, fordi de døjer med bivirkninger som følge af vaccinen Di-Te-Ki-Pol-Hib.

Patienterstatningen har foreløbigt behandlet 177 af de 271 anmeldte tilfælde - og langt de fleste, 171 børn, har fået tilkendt erstatning. Børnene får hver 25.000 kroner i erstatning.

Boomet i erstatningssager får nu flere politikere til at kræve, at medicinalfirmaerne kortlægger de mulige bivirkninger bedre.

»Medicinalfirmaerne har en grund til at sætte penge af til forskning. Det er trods alt medicinalfirmaerne, der tjener på vaccinerne. Derfor mener jeg også, at de bør se på, hvad der gør, at deres medicin giver bivirkninger,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) fra Dansk Folkeparti.

Hun kalder de mange indberettede tilfælde af bivirkninger for »bekymrende«, men hun mener ikke, at man skal gribe ind fra politisk side.

»Men vi skal være med til at presse på for, at medicinalfirmaerne gør noget ved det. At man går ind og undersøger årsagen til, at der er så mange bivirkninger,« siger sundhedsordføreren.

Heller ikke Socialdemokraterne mener, at man skal gribe ind politisk ved for eksempel at tilføre flere penge til forskningen i bivirkninger.

»Vi har jo Sundhedsstyrelsen i spidsen for det her, og her er anbefaling jo, at de positive sider også i forhold til børnevaccination langt overstiger bivirkningerne,« siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), der ligeledes placerer hele ansvaret hos medicinalfirmaerne.

»Jeg synes faktisk ikke, at problemet er så stort, for vi skal jo forholde os til, at lægerne i Danmark giver over 160.000 vacciner om året i Danmark. Men det er egentlig ubetydeligt, om det er et stort eller lille antal, der får bivirkninger. Det er vigtigt, at man laver indberetningerne, når der er bivirkninger på vacciner,« siger han.

Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccinen gives mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio, hib-meningitis og strubelågsbetændelse, Vaccinen indeholder et aluminiumsholdigt stof, som i nogle tilfælde kan give allergiske reaktioner i form af kontaktallergi eller kløende knudedannelse på huden, når barnet har fået vaccinen.

Brugen af vacciner har flere gange været sat til debat. Senest har HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft fået massiv kritik, fordi flere kvinder efterfølgende har fået voldsomme bivirkninger. Der er desuden oprettet flere Facebook-grupper, hvor forældre, der er skeptiske over for brugen af vacciner, deler artikler med hinanden. Alene i gruppen »Naturligt sunde børn. Vaccination og dens alternativer. Forum for forældre« er der over 3.000 medlemmer.

Alligevel støtter op mod 90 procent af danske forældre dog op om Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccinen, skriver Berlingske.