Et flertal på Christiansborg vil undersøge, hvordan man bedre sikrer, at offentligt ansatte ikke bliver hængt ud med navn og billede på siden Det Sorte Register. De kan rende og hoppe, siger sidens direktør.

Om man bliver kaldt en børnekidnapper eller psykopat fra en dansk eller en tysk hjemmeside gør ikke den store forskel. Derfor skylder Christiansborg de offentlige ansatte, der hænges ud på siden Det Sorte Register, at finde en løsning, så chikanen af dem kan høre op.

Sådan lyder meldingen fra et flertal i Folketinget, hvor ordførere fra Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Konservative, Enhedslisten og SF samstemmigt kalder registret uacceptabelt.

»Sådan en hjemmeside er et kæmpe, kæmpe problem for sikkerheden og privatlivet for vores offentligt ansatte, som knokler en vis legemsdel ud af bukserne til vores alles gavn. Det er fuldstændig uacceptabelt,« siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper (Ø).

Hun tilføjer, at første skridt kan være at tage kontakt til Tyskland for at høre, hvad man kan gøre »i samarbejdets gode ånd«.

»Hvis der er behov for en lovændring, så vil vi rigtig gerne være med til at se på, hvad der er galt med loven, siden sådan en hjemmeside kan få lov til at fortsætte,« tilføjer hun.

I søndagens Politiken efterspørger fagforbundet HK Kommunal og hovedorganisationen FTF en lovændring, så Det Sorte Register ikke kan slippe uden om den danske datalovgivning ved at have adresse i Tyskland. Det er en interessant idé, mener Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup (DF);

»De offentligt ansatte er ofte i diskussioner med kunderne og er nødt til at skære igennem. Det skal de ikke straffes for. Derfor vil jeg meget gerne bære det forslag med over til regeringen og høre, hvad den har tænkt sig.«

SFs retsordfører Karina Lorentzen (SF) vil nu bede justitsminister Mette Frederiksen (S) om at redegøre for sagen og komme med forslag til, hvordan de offentligt ansatte kan sikres bedre.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen (S) ønsker også at hjælpe de berørte, men påpeger, at det kan være svært at stille noget op over for hjemmesiden:

»Det er en hårfin balance - på den ene side skal bagmændene retsforfølges, men på den anden side skal det offentlige ikke lukke sider på internettet, hvor folk ytrer sig. Men vi er meget indstillede på at undersøge, om vi kan gøre mere i denne sag.«

Hun bakkes op af politisk ordfører hos Konservative Mai Mercado (K), der kalder det »noget forbandet svineri«, at sagsbehandlere, læger og pædagoger bliver hængt ud - og opfordrer Justitsministeriet til at undersøge mulighederne for at gribe ind. Hun afviser dog på forhånd at få en fælles europæisk datalovgivning.

»Det vil ikke nytte noget at harmonisere EU-reglerne, for så vil de her folk bare oprette sider uden for EU,« siger hun.

Det Sorte Registers direktør, Ole Christiansen, understreger, at politiet flere gange har meddelt forskellige kommuner, at der ikke kan rejses sag mod siden.

»Politikerne skal selvfølgelig have lov til at have deres holdninger, men vi er tysk registreret og hosted i USA, så de kan ikke lukke os,« siger han.

Adspurgt om han kan sætte sig ind det psykiske pres, siden sætter de offentlige ansatte i, lyder svaret:

»Vi laver ikke en registrering, før vi har undersøgt sagen grundigt. Så man skal kun være bekymret for at blive registreret, hvis man har noget at skjule.«

Han oplyser, at Det Sorte Register er ved at udvide til Norge, Sverige, Tyskland og USA.