På Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen, der begynder mandag, bliver der blandt andet budt på den årlige fodboldkamp mellem partiets folketingsmedlemmer og ansatte.

Men med sommergruppemødet begynder Dansk Folkeparti også en langt mere alvorlig kamp med regeringen om at få gennemført retspolitiske stramninger.

Allerede nu har partiet meldt ud, at det ønsker en kvartalsvis kontrol af domstolene. Den skal vise, om de straffe, der idømmes, er hårde nok holdt op mod loven. Samtidig foreslår partiet en tryghedspakke, der skal slå hårdere ned på stalking og voldtægter.

Alt i alt lægger partiet et hårdt pres på Venstre for at få store indrømmelser på retspolitikken tidligt i Lars Løkke Rasmussens (V) regeringsperiode, vurderer politisk redaktør på Radio24syv Jesper Termansen.

»De vil presse Venstre til det yderste, og det er samtidig et tydeligt bevis på, at når Dansk Folkeparti ikke vil sidde i regering, så er det for at kunne få markante indrømmelser. Havde partiet siddet i regering, ville de måske skulle have indgået et kompromis, der var svært at forsvare,« siger Jesper Termansen, som vurderer, at DF godt kan få dele af sine forslag igennem.

Samtidig vil afrapporteringen om domstolenes strafudmåling også kunne gennemføres af regeringen, da det er ressourcespørgsmål, forklarer Jesper Termansen.

Han peger på, at Folketingets Retsudvalg tidligere har modtaget sporadiske opdateringer på området, men det har hidtil været skiftende justitsministres vurdering, at det vil være for dyrt at lave en mere omfattende kortlægning.

Den omfattende kontrol kan dog blive opfattet som mistillid til retssystemet, og derfor vil det kunne volde V-regeringen problemer, understreger den politiske redaktør.

»Dansk Folkeparti har givet konklusionen af kontrollen på forhånd. Det er en mistillidserklæring til domstolene fra partiet,« siger han og uddyber:

»På hele den grundlæggende mistillid til domstolene og kravene til, at man skal have en facitliste på en bestemt voldsdom, vil Søren Pind (V) (justitsminister, red.) slå sig noget i tøjret ved at give indrømmelser. Så skal man både lægge sig ud med domstolene og Justitsministeriets embedsmænd,« siger Jesper Termansen.

Ved at presse regeringen gør Dansk Folkeparti det muligt at få lavet nogle stramninger, som partiet længe har ønsket sig, forklarer Jesper Termansen.

»Dansk Folkeparti udnytter førsteserveretten ved som næststørste parti at åbne den politisk sæson med et sommergruppemøde, hvor de kan placere denne her melding i debatten og sige til Venstre: I kommer til at levere noget,« siger han.

Både Venstre og Konservative har taget positivt imod DFs retspolitiske forslag, mens Socialdemokraterne er tilbageholdende over for kontrollen af domstolene.