Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) begiver sig nu ud på øretævernes holdeplads med en kontant opbakning til Prins Henriks ønske om ligestilling i kongehuset.

»Principielt havde han ret. Men det handler ikke så meget om at hedde 'konge', det handler om at blive tituleret 'majestæt'. Det blev Dronning Ingrid i sin tid, mens det aldrig er sket for Prins Henrik. Det er et rigtig godt spørgsmål, hvorfor. Jeg synes i hvert fald vi nu skal benytte anledningen til at få det på plads,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Han lagde onsdag morgen et længere mindeord på Facebook i anledning af Prins Henriks død natten til onsdag. Heri skriver Fogh, at det kan forekomme paradoksalt, at Prins Henrik gjorde så stort et nummer ud af sin egen placering i kongehusets rangfølge, fordi Prins Henrik samtidig var så bevidst om det særlige ansvar, som hviler på ethvert medlem af den kongelige familie for at sikre monarkiets overlevelse.

Det var BTs tidligere hofreporter, Bodil Cath, der i et interview med Prins Henrik i 2002, afdækkede hvor alvorligt prinsen tog sin placering i rangfølgen. I forbindelse med at Dronningen havde brækket et ribben i julen, bad hoffet kronprinsen om at vikariere ved nytårskuren og ikke Prins Henrik.

»Jeg føler mig ydmyget. Jeg vil ikke efter så mange år i Danmark føle mig som en slags ligegyldigt vedhæng og pludselig blive degraderet til at være nummer tre i monarkiets hierarki,« sagde Prins Henrik dengang til Bodil Cath.

Og Anders Fogh Rasmussen forstår ham.

»Vi har med lovændringen i 2009 fuld ligestilling i Tronfølgerloven, så det altid er førstefødte uanset køn, der arver tronen. Nu har vi god tid til at få rettet det sidste til, inden vi står i problemet næste gang,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Han medgiver, at det kræver ændringer, og at 'det kan være lidt kompliceret'. Men det bør være til at løse.

»Prins Henrik har været med til at bane vejen for diskussionen om fuld ligestilling. Han var ikke bange for at tage konflikten, og han holdt på sit. Mit bud er, at vi kunne finde en mindelig løsning med at kalde en kommende regents mand for Hans majestæt, prinsgemalen,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF) vil ikke blande sig i den debat.

»Det vil jeg ikke kommentere i respekt for dronningen. Jeg vil huske Prins Henrik for hans gode humør og hans glæde ved livet. Han var et både begavet og kunstnerisk menneske, som vi i visse tilfælde behandlede for hårdt. Men det er mit indtryk, at han ikke lod sig gå på af de hårde kommentarer. Sådan er vi danskere, vi sparer ikke nogen. Han tog det med godt humør. Han holdt bare fast i være sig selv, og det skabte respekt,« siger Pia Kjærsgaard.