Med nye afsløringer af, at den britiske efterretningstjeneste udførte spionage ved klimatopmødet i København, bliver regeringen nødt til at tage bladet fra munden, mener juraprofessor.

De nye afsløringer af britisk spionage ved COP15-klimakonferencen i København i 2009 bør lægge pres på regeringen, mener juraprofessor ved Aarhus Universitet Gorm Toftegaard Nielsen.

Historien trækker tråde tilbage til afsløringen af, at den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA angiveligt også spionerede i Danmark, og denne gang må statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) finde på et bedre svar end sidst, mener professoren.

»Helle Thorning-Schmidt har gentaget igen og igen, at hun ikke er bekendt med, at der sker noget ulovligt. Det, vi ikke må få at vide, er, hvad de lovlige grænser så er - eller om det, regeringen anser for at være lovligt, skyldes, at regeringen har meddelt USA og Storbritannien, at man ikke har noget imod spionagen.«

Juraprofessoren understreger, at regeringen ikke kan give NSA eller den britiske efterretningstjeneste GCHQ lov til at spionere på dansk grund.

»Man kan ikke give fremmede efterretningstjenester lov til at gå ind i vores privatliv på en måde, man ikke selv har lov til,« siger Gorm Toftegaard Nielsen.

Han kalder det et farligt demokratisk problem, at danskerne ikke kan få at vide af magthaverne, i hvilket omfang udlandet kan foretage spionage.

»Man får næsten den opfattelse, at toppolitikerne - på begge sider i Folketinget - ikke synes, at det er noget, vi borgere har godt af at få at vide,« siger Gorm Toftegaard Nielsen.

Han er ikke i tvivl om, at Thorning tilbageholder oplysninger, når hun meddeler, at der, så vidt regeringen ved, ikke er sket noget ulovligt.

»Jeg tror virkelig ikke, at vores regering er tabt bag en vogn. Det er begavede folk, der har et embedsapparat, der informerer dem om, hvad der foregår. Det vil næsten være injurierende at sige, at Thorning ikke ved, hvad der foregår,« siger Gorm Toftegaard Nielsen.

Det er dokumenter lækket af whistlebloweren Edward Snowden, der ifølge Information viser, at den britiske efterretningstjeneste har spioneret under klimatopmødet i København.