Var Thorning, Astrid Krag, Ida Auken og Karen Hækkerup mænd, havde de aldrig fået en ministerpost, mener professor. Hvad mener du?


Hans Bonde kritiserer i sin nye bog en stribe af kvindelige ministre, heri­blandt statsminister Helle Thorning-Schmidt, for at have opnået deres poster, udelukkende fordi de er kvinder.

En række navngivne kvindelige politikere og siddende ministre får en hård medfart i en ny bog af professor Hans Bonde, Københavns Universitet.

I bogen fremsætter han nemlig det postulat, at de udelukkende er kommet til deres taburetter i kraft af, at de er kvinder – og ikke på grund af deres faglige kvalifikationer eller politiske erfaringer.

Tværtimod bruger han en stor del af bogens første kapitel på at opridse, hvor lidt erfaring Helle Thorning-Schmidt havde bag sig, da hun blev opstillet som kandidat til statsministerposten. Her udmaler han, hvordan den såkaldte »Nyrup-fløj« besluttede at opstille en kvinde, fordi det ville gøre partiets profil mere moderne.

»For det politiske liv er det vigtigt, at en statsminister har stærk erfaring fra erhvervslivet og/eller bestredet helst tunge ministerposter og i det allermindste været toneangivende medlem af Folketinget. Alt dette savnes hos Thorning, og det er helt umuligt at forestille sig, at en mand med så pauvre erfaringer og så lidt hærdning af succes og nederlag kunne blive statsminister,« siger Hans Bonde.

Kritikken af ministrene er en del af Hans Bondes generelle advarsel mod den tendens i nutiden til at favorisere kvinder ved beklædningen af samfundets topposter, en tendens han mener at kunne iagttage inden for diverse områder som kultur, sport og lokalpolitik.

Helle Thorning-Schmidt (S) er ikke den eneste, der må stå for skud i bogen. En tilsvarende kritik retter han mod sundhedsminister Astrid Krag (SF), miljøminister Ida Auken (SF) og socialminister Karen Hækkerup (S), som han alle betegner som værende for uerfarne i forhold til de embeder, de beklæder. Han fremhæver blandt andre sundhedsminister Astrid Krag, der via Folketinget gik direkte fra et bachelorstudie til en ministerpost.

»Usaglig betragtning«

At partierne skulle have favoriseret de yngre kvinder er ikke en påstand, andre politiske forskere kan genkende.

»Det er da rigtigt, at der kom en del yngre kvinder ind på ministerposterne, men det grunder i det faktum, at de blev hentet fra en regering, der ikke havde været ved magten i ti år, og at der kun var få etablerede kræfter at rekruttere fra. Der var tale om et generationsskifte i partierne og Folketinget. At kalde det favorisering af kvinder, tror jeg ikke, er rigtigt. Thor Möger var eksempelvis den yngste minister nogensinde,« siger professor i statskundskab Kasper Møller Hansen.

Helle Thorning-Schmidt, Ida Auken og Astrid Krag har alle gennem deres pressesekretærer afvist at kommentere Hans Bondes anklage.

»Forfatterens betragtninger om miljøministeren og hendes kvindelige kolleger er så usaglige, at jeg ikke ønsker at forelægge spørgsmålet for ministeren,« skriver miljøministerens pressesekretær Mette Thorn, til Berlingske.

Regeringens minister for ligestilling, Manu Sareen, kan ikke genkende Hans Bondes beskrivelser, hverken af de uerfarne kvindelige ministre eller af en forkert kvindefavorisering.

»Vi har nogle af de bedst uddannede kvinder i verden, og de buldrer frem lige nu. Og der går hverken noget af Hans Bonde eller nogen andre mænd af den grund,« siger Manu Sareen.

Tidligere minister og overborgmester Ritt Bjerregaard kalder Hans Bondes påstand for »en fordom uden hold i virkeligheden« og påpeger samtidig, at samfundsbestræbelsen på at fremme andelen af kvinder på mandsdominerede områder modsvares af en tilsvarende for mænd, som for eksempel på lærer- og pædagoguddannelserne.

Også kommunikationsdirektør og tidligere pressechef for de Radikale Lars L. Nielsen afviser påstanden om »dumme blondiner« blandt de unge ministre.

»Det er helt urimeligt at reducere valget af Helle Thorning-Schmidt til et spørgsmål om køn. Thorning er valgt på baggrund af en kombination af hendes erfaringer fra europæisk politik, politiske holdninger og tilliden til, at hun kunne vælte Anders Fogh,« siger Lars L. Nielsen, der godt forstår, at ministrene afviser at kommentere påstanden.

»Jeg blev også provokeret,« siger Lars L. Nielsen.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK HER