Både Socialdemokraterne og de Radikale ser med stor alvor på den manglende kampgejst hos irakiske soldater, der skal bekæmpe Islamisk Stat. Ministeren må svare for sig, lyder det.

Det er alvorligt, at de irakiske soldater tilsyneladende ikke magter at bekæmpe Islamisk Stat (IS) trods massiv luftstøtte og omfattende træning, mener Socialdemokraterne og de Radikale.

Oplysningerne om den manglende kampgejst stammer fra en dansk officer i Irak, der fortæller til Information, at de irakiske soldater ikke ønsker at gå i kamp mod IS.

»Der er en alvorlig situation, når vores egne officerer råber vagt i gevær. Vi vidste godt, det var svært, da vi startede operationen, men vi havde dog en forventning om, at det ville blive bedre. Derfor vil jeg spørge forsvarsministeren, om det er billede han kan genkende,« siger tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Han bakkes op af forsvarsordfører for Socialdemokraterne Henrik Dam Kristensen (S). Han slår fast, at den irakiske regeringsstyrke skal være dedikeret, hvis det skal lykkes at slå IS tilbage.

»Vi er selvfølgelig nødt til at få forsvarsministeren ind over. Oplysningerne skal tages meget alvorligt af os, der står bag koalitionen mod IS,« siger han.

På venstrefløjen har SF i skikkelse af forsvarsordfører Holger K. Nielsen (SF) kaldt forsvarsministeren i samråd.

»Det er faktisk katastrofalt i forhold til, at vi bruger mange resurser på at hjælpe dem. Og det giver ingen mening, at vi er dernede, hvis den irakiske hær ikke vil gøre sin del af arbejdet. Nu må forsvarsministeren forklare sig, og derfor har jeg tænkt mig at indkalde til et samråd,« siger Holger K. Nielsen.

Modsat SF er Enhedslisten ikke med i flertallet bag den danske mission i Irak. Partiet mener, at den manglende kampgejst beviser, at man bør overveje helt andre veje, hvis IS skal bekæmpes.

Trods bombetogter og uddannelse af den irakiske hær er det kun lykkes at generobre ni procent af de områder, IS har besat.

»Vi er nødt til at overveje Tyrkiets rolle, fordi de bekæmper kurderne, der har taget kampen op mod IS. Samtidig skal vi overveje, hvordan vi bedre kan støtte kurderne, der vist sig at være meget effektive i kampen mod IS,« siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm (Ø).

Kurderne har både i Irak og Syrien vist sig i stand til at afværge angreb fra militante islamister. Og i modsætning til den irakiske regeringsstyrke har de også lanceret en række offensiver mod IS.