De Radikale er enig med Danmarks Naturfredningsforening i, at indsatsen for at sikre Danmarks sjældne og karakteristiske natur kræver flere ressourcer end i dag.

Danmarks heder, kystlaguner og rev, brunvandede søer og stort set al vores skov har svære vilkår.

Faktisk er 90 procent af Danmarks sjældne og specielle naturtyper i en »ugunstig bevaringsstatus«, viser en rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) ved Aarhus Universitet til Europa-Kommissionen. Det skriver Politiken søndag.

Miljøordfører for de Radikale Lone Loklindt (R) forsikrer, at regeringen er i fuld gang med forberedelserne til en plan, der skal sikre Danmarks sårbare naturområder.

»Vi er i gang med at forberede Naturplan Danmark, som kortlægger den natur, vi skal beskytte i Natura 2000-områder og anden sjælden natur. Det er meget vigtigt, at vi gør en større indsats for de sjældne naturtyper,« siger hun.

Naturplanen er længe ventet, og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har udtalt, at den kommer i år.

Situationen er da også »højst alarmerende«, mener præsident for Danmark Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen, der opfordrer politikerne til at afsætte flere ressourcer til at bekæmpe de væsentligste trusler.

Lone Loklindt er enig i, at indsatsen kræver flere penge til naturbevarelse.

»Det er desværre ikke noget nyt, at naturen er under pres i Danmark, så derfor bliver vi nødt til i de kommende vandplaner også at sætte flere midler af til beskyttelse af natur. Det vil jeg give Naturfredningsforeningen ret i,« siger hun.

Truslen består primært i, at naturen får for meget kvælstof og andre næringsstoffer fra landbruget, der bliver spredt via grundvand og overfladevand fra de dyrkede marker og via spredning med blæsten. Det tager de nye natur- vandplaner, der skel etableres i efteråret, også fat om, forsikrer Lone Loklindt.

»Det er alt sammen noget, som skal sætte klare mål for reduceret kvælstof, især på de områder, der er hårdest ramt af den intense landbrugsdrift,« siger hun.