Dagpengespørgsmålet dominerede debatten på det radikale landsmøde lørdag formiddag. Hold fast, lød det fra nogle, mens andre opfordrede til at »vise et menneskeligt ansigt«.

Det er gang på gang det socialdemokratiske bagland, der skaber overskrifter, når de kræver ændringer og forbedringer på dagpengeområdet. Men også hos regeringspartneren Radikale Venstre er græsrødderne og baglandet stærkt optaget af det giftige spørgsmål om dagpengene.

Det var tydeligt, da den politiske debat blev skudt i gang på partiets landsmøde i Nyborg lørdag formiddag, hvor ordet »dagpenge« blev nævnt i næsten samtlige indlæg fra talerstolen.

Morten Østergaard (R) havde ellers - i sin første landsmødetale som politisk leder - slået fast med syvtommersøm, at ingen reformer vil blive rullet tilbage, og at dagpengereformen er »rigtig og rimelig«. Trods massive bifald og rosende ord til den nye formand undervejs i debatten faldt udmeldingerne dog ikke i god jord hos samtlige af de radikale delegerede.

For mens andre klart bad kollegerne på Christiansborg om at »holde fast«, sendte Anne Grønlund fra Dragør en utvetydig opsang til partiledelsen og folketingsgruppen:

»Jeg oplever en partitop, der kan føre en åben socialliberal politik, men gør det modsatte. Jeg oplever en folketingsgruppe, der virker arrogante, selv-ambitiøse og akademiske, og ude af trit med virkeligheden og virkelige mennesker,« sagde hun.

Mindre kontant lød det fra Karen Nøhr fra Assens, der imidlertid opfordrede sine radikale kolleger i Folketinget til at overveje at forlænge de midlertidige ydelser, der er vedtaget for at afbøde for reformens indfasning.

»I må holde fast i, at der ikke ændres på vedtagelsen fra tårnet (hvor regeringsgrundlaget blev udfærdiget, red.), for jeg tror ikke, at vores vælgere vil kunne forstå, at man ændrer dagpengeforliget, før kommissionen har talt. Til gengæld mener jeg godt, at I kan fortsætte med nogle af de tiltag, I har lavet for at sikre, at folk ikke ender uden forsørgelse,« sagde hun og henviste bl.a. til uddannelsesydelsen.

I den forgangne uge er den radikale partitop kommet med tydelige meldinger om dagpengestriden. Sofie Carsten Nielsen anklagede onsdag i Berlingske venstrefløjen for »direkte løgn« i deres italesættelse af dagpengeproblemet, og i dag i Berlingske føjer Morten Østergaard ordet »hykleri« til kritikken med henvisning til, at dagpenge- og efterlønsreformens økonomiske bidrag er afgørende for, at den nuværende regering overhovedet har råd til at udbygge velfærden.

Men »bombastiske meldinger« på »et så strategisk tidspunkt« er direkte uhensigtsmæssigt, lød advarslen fra talerstolen fra Inger Marie Vester fra Skanderborg:

»Jeg tror, at der er mange ude i landet, der har svært ved at se, hvorfor Radikale Venstre ikke vil flytte os et komma i dagpengereformen. Kære folketingsgruppe, der er kun jer, der kan bringe jer selv ud af den defensive rolle, som I har indtaget set med min optik. I er nødt til at gøre et eller andet, om ikke andet så for det psykologiske i at vise et menneskeligt ansigt, mens kommissionen arbejder,« sagde hun og fortsatte:

»Reformen er god, men indfasningen er for hurtig, og de jobs, som I arbejder for at skabe, har vi svært ved at få øje på.«

Den radikale leder Morten Østergaard afviste efter debatten kritikken, men understregede, at han lytter til opfordringerne om at bløde op på dagpengereformen.

»Jeg kan høre både folk, der har det synspunkt, men der er bestemt også nogen, der har det andet, og sådan er det i vores parti. Det, der er vigtigt for mig at få understreget, og som jeg synes fortaber sig i den offentlige debat, er, at vi har spændt et sikkerhedsnet ud - og har investeret mere end tre milliarder kroner i det - under dem, som bliver berørt af dagpengereformen,« sagde han.

Spørgsmål: Vil du stå fast, også selvom det i sidste ende kan koste regeringen livet?

»Jeg står fast på dagpengereformen. Vi stemte for den, også før regeringen kom til live, og det man skal kende vores parti på, er, at vi står ved det, vi mener. Det gør vi før, under og efter et valg,« pointerede den radikale leder.