Hvis regeringens mål er at tage et opgør med uligheden i sundhed, så er det de forkerte redskaber, der er trukket op af skuffen, siger eksperter.

Det er umuligt at komme uligheden i sundhed til livs, hvis ikke regeringen tager et opgør med rygerne. Sådan lyder kritikken fra flere eksperter, skriver Jyllands-Posten.

Den fjerdedel af befolkningen, der tjener mindst, lever ifølge avisen i gennemsnit ti år kortere end den fjerdedel, der tjener mest. Og den ulighed vil regeringen bekæmpe med en sundhedspakke på fem milliarder kroner, der blandt andet skal gå til hurtigere opsporing af sygdom.

Forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed Knud Juel giver imidlertid ikke meget for, at regeringen vil mindske uligheden, når den ikke tager »de nødvendige« tiltag i brug.

»Politikerne mangler mod til at tage de valg, der batter noget. Det er fint at opruste behandlingen, men så længe forebyggelsen halter, vil de lavtuddannede fortsat leve ti år kortere,« siger han til Jyllands-Posten og efterlyser blandt andet højere afgifter og en håndhævelse af aldersgrænsen for tobakskøb.

Professor Jakob Kjellberg fra KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning tvivler på effekten af udspillet. Hvis man virkelig vil gøre noget ved uligheden, skal man sætte ind over for rygning, siger han til Jyllands-Posten.

Lægeforeningen, Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse, SF og Enhedslisten efterlyser desuden alle et større fokus på forebyggelse i sundhedspakken.

Sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen (S) forsikrer, at regeringen gør, hvad der er politisk muligt. Han påpeger, at prisen på cigaretter for eksempel er blevet sat op, og at tistykspakker er blevet fjernet.