Ingen ved, hvordan de grønlandske politikere kommer videre, efter regeringen onsdag gik i opløsning som konsekvens af Aleqa Hammonds sag om påståede misbrug af offentlige midler.

GRØNLAND: Kaos er en mild betegnelse at bruge om den politiske situation i Grønland, efter regeringen onsdag blev sprængt i stumper og stykker i kølvandet på regeringschef Aleqa Hammonds sag om påståede misbrug af offentlige midler.

Det borgerlige parti Atassut valgte at forlade Hammonds regering for i stedet kræve nyvalg. Det samme krav har andre partier.

Lars-Emil Johansen er formand for Landstinget og medlem af Hammonds socialdemokratiske Siumut-parti. Han erkender, at Grønland rent politisk befinder sig i noget af en redelighed.

»Det er nok ingen hemmelighed, at der hersker en form for kaos lige nu,« siger han til den grønlandske avis Sermitsiaq.

Lars-Emil Johansen fastslår, at det ikke er besluttet, om der skal udskrives valg, men sker det, så kan det tidligst holdes 28. november.

»Det skal holdes minimum seks uger efter valgets udskrivelse. Sådan er reglerne. Sker det på tirsdag - og nu siger jeg hvis og hvis - kan man altså tælle seks uger frem som minimum,« siger han.

Regeringskrisen har rod i en skandale, der involverer Aleqa Hammond. Hun beskyldes for at have brugt omkring 106.000 kroner fra de offentlige kasser til private formål som hotelophold og flybilletter til familien. Selv fastholder hun, at der er sket en fejl, og hun har fået orlov, mens sagen bliver undersøgt.

Tirsdag overlevede hun med nød og næppe et mistillidsvotum, og det fik onsdag først tre ministre til at trække sig. Kort efter smækkede Atassut med døren.

To af ministrene, Nick Nielsen og Jens-Erik Kirkegaard, er partifæller med Hammond. De fortæller, at de ikke længere kan stå inde for deres partileders handlinger.

»Når man ikke længere kan genkende sig selv i de handlinger, der sker, og i de beslutninger, der tages, så bør man tage sit gode tøj og gå,« siger de i en pressemeddelelse.

Poul Krarup, der er ansvarshavende chefredaktør på Sermitsiaq, ser flere mulige udgange på den nuværende krise.

»Der er ingen, der ved, hvad der sker lige nu. Der kan enten blive udskrevet valg, der kan blive dannet en mindretalsregering, eller der kan blive dannet en samlingsregering,« siger han og tilføjer:

»Lige nu ved vi ikke, hvad der sker. Men Siumut vil for enhver pris undgå et valg, fordi de vil tabe. De vil prøve enten at fortsætte med en mindretalsregering eller en samlingsregering, som nok vil være umuligt«.

Skandalen har rystet den grønlandske befolkning og skadet folkets tillid til de folkevalgte, mener Johan Lund Olsen (IA), der er medlem af Folketinget for venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit.

»Det er fuldstændig kaotisk, og det er helt uacceptabelt, det der sker. Vi kan ikke have en regeringsleder, der omgås regler og love. Hun burde selv indse, at lovbrud er lovbrud. Befolkningens tillid til Landstinget og regeringen er på frysepunktet. Alle er i dybt chok og meget forundrede over, at vi har en regeringsleder, der ser bort fra reglerne,« siger han.

Johan Lund Olsen frygter, at sagen vil skade Grønlands ry og forholdet til Danmark.

»Grønlands omdømme rundt omkring i verden er på lavpunktet. Samtidig er vores økonomi på vej mod afgrunden, derfor duer det ikke med sådan en regeringsførelse«.