Nogle mener, at hun er gået for langt og deler befolkningen op. Andre, at hun bevæger sig på kanten af, hvad en regent kan udtale sig om.

Men langt de fleste støtter dronning Margrethe, efter hendes interview med Berlingske søndag.

Her sætter Dronningen ord på, at udlændinge, der kommer til Danmark, skal indrette sig efter danske forhold. Dermed gør hun op med sin egen nytårstale fra 1984, hvor hun kritiserede danskerne for at møde flygtninge med dumsmarte bemærkninger.

To af dem, der står bag Dronningen, er normalt meget uenige, når det gælder Kongehuset.

Filmproducent Peter Aalbæk betegner sig selv som »kæmperoyalist«. Forfatteren Knud Romer er republikaner. Men dronning Margrethe forstår at forene dem.

»Hun er selv gift med en indvandrer og bestemt ikke småt kørende i sit menneskesyn, så det er sagt i en oprigtig humanistisk interesse for samfundet. Hendes holdninger vil altid kunne tolkes som politiske, men vi kan jo ikke have en stum og blind monark. Det er trods alt hende, der skriver under på landets love. Det er faktisk helt i tråd med det, den danske befolkning og det de fleste indvandrere, jeg kender, mener,« siger Peter Aalbæk.

En, der er det modsatte af »kæmperoyalist« er forfatter Knud Romer, og selv som erklæret republikaner kan han ikke hidse sig op over dronning Margrethes synspunkter tenderer det politiske.

»Vi har anbragt hende i en proforma stilling, som er fuldstilling neutraliseret, og hver eneste gang hun siger tre ord uden for manuskript, så skal hun have en spand vand hovedet. Det som at stikke hånden i et hvepsebo og temmelig vildt, at hun overhovedet tør formulere en holdning, som forskelsmarkerer blot en smule. Også selvom det er så alment, at ingen kan være uenige. Selvfølgelig skal man stille krav og tilpasse sig omgivelserne. Det skal vores børn også,« lyder det fra Knud Romer.