Selv om hovedorganisationen FTF nu ønsker en lovbestemt mindsteløn i Danmark, er meldingen fra Socialdemokraterne klar: Mindsteløn er ikke den rette løsning på social dumping.

Mere udenlandsk arbejdskraft fra især østeuropæiske lande skaber et behov for en dansk lov om mindsteløn. Det siger FTF-formand Bente Sorgenfrey til Berlingske onsdag, men over for Berlingske Nyhedsbureau afviser Socialdemokraterne forslaget.

Arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S) understreger, at kampen mod social dumping står højt på regeringens dagsordnen. Løsningen er dog ikke at fastsætte en mindsteløn for alle på arbejdsmarkedet og dermed skride ind i den danske model, mener han.

»Jeg vil gerne slå fast, at det ikke er det rette at lave mindsteløn i Danmark. Det er op til arbejdsmarkedets parter at aftale lønnen, og det skal vi på Christiansborg ikke blande os i. Jeg ikke i tvivl om, at danske model og vores aftalesystem grunden til, at vi har et godt og fleksibelt arbejdsmarked,« siger Leif Lahn Jensen.

FTF var tidligere modstander af en lovbestemt mindsteløn, men ifølge Bente Sorgenfrey er der nu så mange udenlandske arbejdere uden overenskomst i Danmark, at der er behov for en løsning.

»I både Tyskland, Island og Norge har vores kolleger positive erfaringer. Mindstelønnen har ikke afskåret dem fra at forhandle overenskomster, men det har løftet de laveste lønninger op. Mange af de europæiske fagforeninger ønsker, at de sidste lande uden mindsteløn følger trop, og det er jo ikke utænkeligt, at EU vil pålægge os at indføre en mindsteløn. Det bør vi være forberedte på,« siger Bente Sorgenfrey til Berlingske.

I Venstre er man enige med Socialdemokraterne og afviser, at der skal indføres lovbestemt mindsteløn i Danmark.

»Jeg synes ikke, at hverken lønmodtagere eller arbejdsgivere skal være afhængige af Folketinget, når der tales om løn og ansættelsesvilkår,« siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V).