Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, afviser Venstres kritik af regeringen for at være for passiv i forhold til danskernes mange ryglidelser, der er en bekostelig milliardaffære for samfundet.

Danskernes alvorlige problemer med rygsmerter, der hvert år koster samfundet 7,3 milliarder kroner på grund af fravær fra arbejdsmarkedet, er et kendt problem af regeringen, der har fuld fokus på at forebygge ryglidelserne.

Det mener Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), der ikke bider på Venstres kritik om et manglende udspil fra regeringen i sundhedsplanen for 2020.

»Venstres kritik er helt ubegrundet, for regeringen mener, at rygsmerter er et kæmpemæssigt samfundsproblem. Årsagen til, at vi ikke nævner ryg- eller gigtlidelser i vores forebyggelsesmål for 2020 er, at målene primært er skabt for at forlænge middellevetiden for danskerne. Dermed ikke sagt, at vi ikke prioriterer ryglidelser, for det kan jeg love, at vi gør,« siger Flemming Møller Mortensen til Berlingske Nyhedsbureau.

Venstres forebyggelsesordfører, Jane Heitmann (V), kritiserer ellers regeringen skarpt for ikke at reagere tilstrækkeligt på danskernes problemer med ryglidelser.

Kritikken blev fremsat, efter Politiken lørdag bragte tal fra Verdenssundhedsorganisationens, WHO, »Sygdomsbyrdeberegning 2013«. Rapporten viser, at den klart største sygdomsbyrde i Danmark er lændesmerter.

»Det undrer mig, at sundhedsministeren tilsyneladende ikke har tænkt sig at reagere på den melding, der er kommet nu i forhold til de mange mennesker, der lever med en ryglidelse i hverdagen,« siger Jane Heitmann til Berlingske Nyhedsbureau.

Og Venstres forebyggelsesordfører er ikke ene med kritikken. Også i Gigtforeningen ser man gerne, at problemet får øget fokus.

Direktøren i Gigtforeningen, Lene Witte, retter dog skytset mod politikerne i kommunerne i stedet.

»Man dør ikke af rygsmerter, men må leve med dem. Oftest resten af livet. Tallene understreger, hvor afgørende det er, at forebyggelse og behandling af rygsygdomme og rygsmerter får høj politisk prioritering,« siger Lene Witte og fortsætter:

»Dette må være et alvorligt alarmsignal til politikerne, ikke mindst i kommunerne. I dag er der alt for få tilbud til mennesker med rygsmerter. Men mange mennesker kan undgå alt dette, hvis de får den rigtige vejledning og behandling. Hvor mange flere tal vil politikerne have på bordet, før de for alvor rykker på rygområdet,« spørger Lene Witte.

Flemming Møller Mortensen er dog godt tilfreds med indsatsen mod ryglidelser i Danmark, selv om han udmærket er klar over udfordringerne.

»Vi har et godt arbejdstilsyn i Danmark, og vi har i mange år arbejdet med nedslidningsproblemer på arbejdsmarkedet. Det arbejde fortsætter naturligvis, men vi er godt klar over, at der er nogle dårlige tal i Danmark,« siger Flemming Møller Mortensen og slår fast:

»Der er mere at gøre, men der er nok ikke så meget andet at gøre end det, som vi er i gang med. De praktiserende læger og reumatologer er helt på forkant med problemerne. Det er jo ikke sådan at bare fordi, politikerne trykker på en knap, så kan man ændre på en problemstilling, som vi har kæmpet mod i årtier,« siger Flemming Møller Mortensen og peger, at han er villig til at overveje flere oplysningskampagner, der skal gøre danskerne opmærksomme på at forebygge ryglidelser.