Hvis man vil gøre op med rabiate udtalelser fra imamer, nytter det ikke noget at lukke moskéer, mener Socialdemokraternes retsordfører. Der skal i stedet en forebyggende indsats til.

Luk moskéen og undersøg, om imamen kan blive udvist.

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Folkeparti, efter det er kommet frem, at imam Abu Bilal Ismail, der er tilknyttet Grimhøjsmoskeen i Aarhus, har opfordret til drab på jøder under en prædiken.

Men DF-forslaget løser ingenting, mener Socialdemokraterne, hvor retsordfører Trine Bramsen (S) i stedet opfordrer til at styrke den forebyggende indsats.

»Jeg kan godt følge Dansk Folkeparti i deres tankegang, og at man har lyst til at lukke moskéen. Men pointen er, at det ikke løser de problemer, der er. De tanker og de holdninger, der er blandt de her mennesker, de lever videre uanset, om man lukker moskeen eller ej,« siger Trine Bramsen.

Det er en forebyggende indsats, der er brug for, mener den socialdemokratiske retsordfører.

»Det er et langt hårdere og mere forebyggende arbejde, der er brug for, og som regeringen allerede har igangsat. Vi sætter målrettet ind i kampen mod radikalisering og islamisme, og en af måderne er blandt andet at have en dialog med de unge mennesker i de her miljøer, hvor vi tager en seriøs snak med dem om, at den slags tankegange ikke hører hjemme i det danske samfund,« siger Trine Bramsen.

»Tæl dem og dræb dem hver og en. Skån ingen af dem. Få dem til at lide forfærdeligt,« sagde Abu Bilal Ismail forrige fredag i fra sin prædikestol i en moske i Berlin med henvisning til jøderne.

Trine Bramsen efterlyser, at folk fra moskeen og miljøet tager afstand fra de hårde vendinger.

»Vi skal alle sammen tage dybt afstand fra den slags udbrud, og jeg kunne godt tænke mig, at nogen fra miljøet og fra moskéen gjorde netop det. Det er jo heller ikke rimeligt, at alle muslimer sættes i et dårligt lys, og det er det, den slags udbrud risikerer at føre til,« siger Trine Bramsen.

Selv om hun umiddelbart har vanskeligt ved at se ræson i at lukke moskeen, vil hun nu have imamen gransket nærmere.

»Vi skal finde ud af, hvilke forudsætninger han har for at være imam, og om han eksempelvis har været igennem det kursus, der er obligatorisk for imamer i Danmark. Vi er nødt til at undersøge hans grundlag for at komme med de her udtalelser og for at være en offentlig person,« siger Trine Bramsen.