Socialdemokraterne beskylder nu direkte udviklingsminister Søren Pind (V) for at tegne et løgnagtigt skønmaleri af regeringens udviklingsbistand.

- Det er stærkt kritisabelt. Vælgerne har en berettiget forventning om, at de kan stole på de tal og fakta, en minister fremlægger, siger den socialdemokratiske udenrigsordfører, Jeppe Kofod.

Han har efterprøvet de oplysninger, som Søren Pind kom med for åben skærm på DR og TV 2, da ministeren i mandags kommenterede og kritiserede rød bloks valgløfte om at hæve ulandsbistanden.

- Søren Pind stak vælgerne tre løgne. For det første sagde han flere gange, at de borgerliges ulandsbistand i dag udgør 0,9 pct. af BNI. Men ifølge regeringens egen opgørelse giver Danmark 0,84 pct., og bistandsprocenten fortsætter nedad til 0,8 pct. i 2012 og 0,76 pct. i 2013 – det laveste niveau nogensinde under VKO, siger Jeppe Kofod, der også kalder det ’en løgn’, når Søren Pind kategorisk afviser, at regeringen har begået løftebrud.

- Sandheden er, at regeringen faktisk to gange har begået løftebrud om ulandsbistanden. På under et år gik regeringen fra et løfte om at øge udviklingsbistanden fra 0,8 pct. til en fastfrysning, som presser udviklingsbistanden ned på 0,76 pct., siger Jeppe Kofod, der henviser til tre af regeringens egne dokumenter:

Bistand ikke verdens bedste

Finansloven for 2010, hvor det hedder, at ’det er regeringens sigte over en årrække at øge udviklingsbistanden fra 0,8 pct. af BNI’. Og regeringsgrundlaget fra februar 2010: ’Regeringen vil, som bidrag til at sikre den nødvendige konsolidering af de offentlige finanser i perioden 2011-2013, fastholde ulandsbistanden nominelt på samme niveau som i 2010, idet det sikres, at bistanden ikke falder til et niveau under 0,8 pct. af BNI’.

- Nu kan man så i regeringens såkaldte Genopretningsaftale læse, at udviklingsbistanden i 2013 kun vil udgøre 0,76 pct. af BNI. Det er et klart løftebrud, påpeger Jeppe Kofod.

Endelig er det faldet Socialdemokraterne for brystet, at Søren Pind tager DAC (Udviklingskomiteen under OECD, Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling) til indtægt for, at dansk bistand er ’verdens bedste’.

- Det er også en løgn, konstaterer Socialdemokraternes ordfører.

Søren Pind: Det passer ikke

Søren Pind afviser anklagerne, men erkender, at bistandsprocenten i år ikke bliver 0,9 pct., men snarere 0,84 pct.

- Dansk bistand er blandt verdens højeste. Kun fem lande overholder FNs mål om at give over 0,7 pct. af BNI, og vi er et af dem, idet vi i 2010 gav 0,9 pct. Hvad bistanden lander på i procent i år, vides jo endnu ikke med sikkerhed, da BNI svinger i disse økonomisk urolige tider. Lige nu ser det ud til at blive 0,84 pct. i 2011, men det seneste tal, vi har med sikkerhed, er 0,9 pct. dækkende 2010, lyder Søren Pinds forsvar.

Løftebrud vil Søren Pind heller ikke kendes ved.

- Det, S taler om, er noget, de mener måske kan ske i 2013, men der er utroligt mange ubekendte. Hvordan ser økonomien ud til den tid, hvad er BNI og så videre? Lad os nu forholde os til virkeligheden. Og den er, at vi intet løfte har brudt, fastslår ministeren, der opfordrer Socialdemokraterne til at ringe til OECD, hvis de ikke tror på, at den internationale organisation ’skamroser’ dansk bistand.

Pind: De må være pressede

- OECD vurderer donorerne, og de skamroser Danmark. De mener, vi er en international ledestjerne på bistandsområdet. Det er deres ord, ikke mine. Og desuden er vi flere gange kåret af internationale organisationer og ngo’er til at være i verdenstoppen, understreger Søren Pind, der mener, at angrebet fra Socialdemokraterne skyldes partiets svigtende meningsmålinger.

- Generelt må jeg sige, at når S bruger den slags sprogbrug, virker det på mig, som om de er pressede.

Men Jeppe Kofod mener, at det er Søren Pind, der er presset, siden han tyr til løgne.

- Han kan jo stadig ikke fremlægge dokumentation for sine påstande, og de oplysninger, vi baserer os på, er regeringens egne, siger Jeppe Kofod.