Hvis vi skal opnå ligeløn i Danmark, skal der gøres op med det kønsopdelte uddannelsesvalg og arbejdsmarked allerede i folkeskolen, mener ligestillingsminister Manu Sareen.

Der er stadig markant forskel på det beløb, der havner i mænds og kvinders lønningsposer hver måned. Hvis det skal ændres, skal man sætte ind allerede i folkeskolen, hvor piger og drenge skal introduceres for, at der ikke er noget, der hedder kvinde- og mandefag, mener ligestillingsminister Manu Sareen (R).

»Man skal vise børn, at de ikke behøver gå den traditionelle vej. Vi skal have en studievejledning i folkeskolen, som åbner pigers og drenges øjne for, at deres køn ikke er afgørende for, hvad de kan blive. Men vi har også som forældre et ansvar for at vejlede og vise vores børn, at der er alternative muligheder,« siger han.

En ny rapport, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har foretaget for Beskæftigelsesministeriet, viser, at den gennemsnitlige lønforskel mellem kønnene på hele arbejdsmarkedet ligger på mellem 13 og 17 procent i mændenes favør.

Det skyldes først og fremmest, at mændene traditionelt søger mod den private sektor, hvor lønningerne er relativt høje, mens kvinder typisk får ansættelse i det offentlige, hvor lønnen er lavere, mener Manu Sareen.

Han mener at regeringen først og fremmest kan påvirke den udvikling ved at sikre god uddannelsesvejledning.

»Vi kan ikke gå ind og blande os i lønforhandlinger, det er et overenskomstmæssigt spørgsmål. Men vi kan blive ved med at fokusere på, hvordan vi kan vejlede, så vi får et mindre kønsopdelt uddannelsesvalg og arbejdsmarked. Og så er vi også ved at kigge på mulighederne for at udbygge de eksisterende kønsopdelte lønstatistikker.«

»Hvis man kigger på lønningsstatistikkerne, kan man få øjnene op for, hvad forskellige grupper tjener. Det kan faktisk være med til at skabe en bevidsthed og rykke ved de valg, man træffer,« siger ligestillingsministeren.