Miljøministeriets nye klimarapport oplister de hidtil mest alvorlige konsekvenser, mener SFs klimaordfører, der vil tage rapporten med til finanslovforhandlingerne.

Det er dybt alvorlige og alarmerende scenarier, Miljøministeriet oplister i deres nye klimarapport, der udkommer lørdag, mener SFs klimaordfører Steen Gade (SF).

Rapporten spår blandt andet, at vandstanden i havene omkring Danmark vil stige med 70-80 centimeter og resultere i, at storme jævnligt vil få vandmasser til at skylle ind over kyst- og fjordbyer som København, Esbjerg, Aalborg og Roskilde. Og det kalder på handling, mener Steen Gade.

»Det er dybt alarmerende. Vi har de seneste år godt været klar over, at klimaforandringerne var mere alvorlige i Danmark, end der tidligere har været en opfattelse af. Men den her rapport er den hidtil mest alvorlige, vi har set af sin slags herhjemme,« siger ordføreren.

Både på kommunalt og nationalt plan arbejder man i øjeblikket på en række strategier, der skal gardere Danmark mod klimaforandringerne. Landets kommuner skal i slutningen af året aflevere hver deres bud på, hvordan man vil imødekomme udfordringer som skybrud og stigende vandmasser, og de skal nu forholde sig til endnu mere dramatiske scenarier, påpeger Steen Gade.

»Det kræver en helt anden indsats fra kommunerne. Vi er nødt til at kigge på alle muligheder fra diger, kloakeringssystemer, afledning af vand og andre systemer, der kan afhjælpe udfordringen.«

På nationalt plan vil SF spørge miljøminister Kirsten Brosbøl (S), om rapporten rykker ved den hidtidige strategi, ligesom partiet vil have klimaudfordringerne på finansloven.

»Vi skal være sikre på, at der økonomisk og tilrettelæggemæssigt er nok fokus på det. Den her rapport giver anledning til at kigge på hele indsatsen i et nyt og mere dystert lys,« siger Steen Gade.

Rapporten kommer få dage før, Danmark er vært for et FN-klimamøde, og det er endnu en anledning til at presse på for en bedre indsats internationalt, fastslår Steen Gade.

»Nu missede vi jo muligheden ved Cop15, så der er alt mulig grund til at presse på til de topmøder, som skal bruges til at gøde jorden for det næste klimatopmøde i Paris i 2015,« siger han.