Hovedstadsudligningen truer sammenhængskraften i Danmark, siger SFs lokalsamfundsordfører, der vil have pengestrømmen undersøgt.

Det er tankevækkende, at hovedstadsområdet generelt kan bruge mange flere penge på daginstitutioner og ældrepleje, og dermed have en bedre service, samtidig med at hovedstadskommunerne er i stand til at sætte skatten ned. Det mener SFs lokalsamfundsordfører, Karina Lorentzen (SF), efter at 61 ud af 64 provinskommuner i Jyllands-Posten onsdag støtter kravet om at fjerne den såkaldte hovedstadsudligning.

»Mange af de kommuner, der slås allermest med arbejdsløshed, dårligere uddannelsesniveau, en aldrende befolkning og unge, der flytter væk, må opkræve flere penge fra deres borgere, som så får dårligere velfærd end borgerne i hovedstadsområdet. Det er en udvikling, der truer sammenhængskraften i Danmark og deler landet ind i et A- og et B-hold,« siger Karina Lorentzen.

I september krævede otte provinsborgmestre med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) i spidsen, at regeringen fjerner hovedstadsudligningen og i stedet øger udligningen på tværs af landet. Det er det krav, der nu møder opbakning fra de mange provinskommuner.

Men Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), mener, at en fjernelse af hovedstadsudligningen vil skabe en ghettodannelse i hovedstaden.

»Ja, vi har vækst i København, men man glemmer fuldstændig, at vi har mere end dobbelt så mange fattige per indbygger og næsten tre gange så mange hjemløse og stofmisbrugere. Hvis Nørrebro var en kommune, ville den være landets fattigste,« siger overborgmesteren til Jyllands-Posten.

Men den forklaring køber Karina Lorentzen ikke.

»Der er ingen tvivl om, at København har flere fattige og stofmisbrugere, men det er faktisk nogle af de ting, man bliver kompenseret for, så man får allerede penge for de sociale udfordringer, der er,« siger hun.

Hvis provinskommunerne kommer igennem med deres krav, vil det betyde, at der bliver taget 2,4 milliarder om året fra de 34 kommuner i hovedstadsområdet til fordeling i resten af landet.

»Jeg mener, vi bliver nødt til at kortlægge det her og undersøge de forskelle, der er, for det er klart, at i de her år, hvor vi ser områder i Danmark, der bliver hægtet af, så forstærkes uligheden i vores samfund, og det er rigtig ærgerligt, hvis hovedstadsudligningen bidrager yderligere til det,« siger SFs lokalsamfundsordfører.

Formålet med udligningssystemet er at give alle kommuner mulighed for at levere nogenlunde samme service til borgerne ved en gennemsnitlig skatteprocent. Hovedstadsudligningen har eksisteret siden 1937 med det formål at hjælpe Københavns Kommunes med dens økonomiske problemer som følge af den ulige fordeling af levevilkår i området.