Danskerne bliver ikke krænket, når de får uanmeldt besøg af Skat på deres private grund, siger formanden for Dansk Told- og Skatteforbund.

Retssikkerheden er på spil. Det handler om at beskytte danske borgere og virksomheders frihed fra staten. Loven er krænkende.

Sådan lyder nogle af argumenterne fra partierne i blå blok for at afskaffe den lov fra 2012, der giver Skat adgang til uden en dommerkendelse at gå ind på privat grund for at undersøge, om der foregår sort arbejde.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup (DF), kalder det ifølge Berlingske noget nær et »overgreb«, at danske familier risikerer at få uventet besøg fra Skat.

Det har dog langt fra karakter af krænkelse eller overgreb, når Skats medarbejdere begiver sig ud på kontrol i danskernes haver, forsikrer Jørn Rise, der er forbundsformand for Dansk Told- og Skatteforbund, skattefolkenes fagforening.

»Vi kan altså godt finde ud af at udføre vores arbejde på en fornuftig vis under iagttagelse af de retssikkerhedsmæssige forhold, så det ikke giver anledning til problemer,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Fra loven blev vedtaget i 2012 og frem til februar i år havde skattevæsenet gjort brug af retten 747 gange, og uden at kunne pege på nogen beviselig effekt mener Jørn Rise, at Skats omstridte beføjelse har virket i kampen mod sort arbejde.

»Det er åbenlyst, at loven har været benyttet, og det er jo klart, at et kontrolredskab ikke er sat i verden til ingen verdens nytte, så selvfølgelig har det haft en betydning,« siger formanden.

Han understreger dog, at Dansk Told- og Skatteforbund ikke vil gå ind i en diskussion af, hvorvidt det er en god eller dårlig idé at fjerne loven, som et flertal i Folketinget nu har bebudet, at de vil.

»Hvad der er 90 mandater bag, indretter vi os efter det, og vi udfører vores arbejde under de givne rammer til punkt og prikke. Så hvis loven bliver afskaffet, må vi jo arbejde efter det og i øvrigt se på, hvordan vi så på en kreativ måde kan få stoppet sort arbejde,« siger Jørn Rise.