Det var med socialdemokratiske stemmer, at regeringen fik trumfet besparelser i kommunerne igennem i kommuneaftalen. Men til finanslovforhandlingerne vil oppositionspartiet kræve mere velfærd.

Selv om Socialdemokraterne endte med at redde V-regeringen og stemme aftalen for kommunernes økonomi for det kommende år igennem, så er oppositionspartiet dybt uenige i den linje, der bliver ført.

I torsdagens Berlingske en række borgmestre besparelser på kernevelfærden frem mod 2019 som følge af kommuneaftalen.

Hos Socialdemokraterne varsler politisk ordfører Nicolai Wammen (S) et opgør med regeringens linje til de kommende finanslovforhandlinger.

»Vi står ikke på mål for indholdet af den aftale, regeringen lavede. Vi vil i forbindelse med finanslovsforhandlingerne gøre alt, hvad vi kan, for at regeringen ikke bruger det råderum, der er i dansk økonomi, på topskattelettelser. Vi vil sikre en bedre velfærd for borgerne,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Vi er i mod minusvækst i kommunerne, og det er også sådan, at selv Claus Hjort Frederiksen (V) har erkendt, at selv om vi ikke forhindrede regeringens aftale med kommunerne, så betyder det på ingen måde, at vi blåstemplede indholdet af den,« siger han.

20 ud af 24 adspurgte borgmestre fra både Venstre, Socialdemokraterne og De Konservative fortæller til Berlingske, at kommuneaftalen vil betyde besparelser hvert år frem mod 2019.

Helt konkret skal kommunerne aflevere 2,4 milliarder kroner, én procent af deres budget, til regeringen. I 2016 får de så 1,9 milliarder kroner tilbage fra staten, der vil blive øremærket kernevelfærd, lyder det fra regeringen.

Men den tilbagebetalingsordning er der ingen garantier for i i årene 2017, 2018 og 2019. Det får panderynkerne frem på borgmesterkontorerne, hvor man frygter, at det går ud over kernevelfærden.

Ifølge Nicolai Wammen er det da også i direkte strid med det, som regeringen lovede under valget, hvor de i øvrigt fik opbakning fra Venstres borgmestre rundt omkring i landet, siger han.

»Her indrykkede Venstre-borgmestre også annoncer, hvor de sagde, at der ikke vil ske velfærdsforringelser under en Venstre-regering.«

Socialdemokraterne og Venstre lavede i forbindelse med kommuneaftalen en aftale om, at man i fremtiden gensidigt vil stemme for hinandens kommuneaftaler, ligegyldigt om man er enig i indholdet.

Men når der under efterårets finanslovforhandlinger skal uddeles penge, skal de gå til kommunerne, mener Nicolai Wammen:

»I efterårets finanslovforhandlinger vil vi sætte fokus på, at man bruger det økonomiske råderum, der er i dansk økonomi, på at investere i den nære velfærd for borgerne. Det vil sige vores sygehuse, vores ældre og bedre forhold for vores børn. Vi vil ikke bruge pengene på topskattelettelser, som Venstre-regeringen har planlagt,« siger han.