Statsministeren løfte om en folkeafstemning på asylområdet er et løfte uden værdi, lyder det fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Danmark bliver ikke en del af EUs fælles asylpolitik, med mindre et flertal i befolkningen stemmer for det i en folkeafstemning. Det lovede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale i Folketinget.

Men det løfte er helt ubrugeligt, lyder det fra støttepartierne Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Kristian Thulesen Dahl (DF) påpeger, at hvis folkeafstemningen om ændringen af retsforbeholdet 3. december ender med et »ja«, så får Folketinget lov til selv at vurdere, om Danmark skal være en del af den fælles asylpolitik i EU.

»Det er derfor, Lars Løkke Rasmussen forsøger at berolige danskerne ved at sige, at »hvis vi vil benytte os af den ret, som I giver os 3. december, så gør vi det først, når vi har spurgt jer en gang til«. Det er lidt af en tilståelsessag,« siger DF-formanden.

Hvis statsministeren virkelig mener noget med sit løfte, så skal han gøre det juridisk bindende, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl:

»Skal vi sikre det, så er det rent juridisk, det skal sikres - og det kan det jo faktisk gøres i det lovforslag, Folketinget skal behandle her til efteråret. Min pointe er bare, at hvis Lars Løkke Rasmussen mener det, han siger, så skal han sørge for at fremsætte et andet lovforslag. Et lovforslag, der kun afgiver suverænitet på Europol-området.«

Hos Liberal Alliance ser partileder Anders Samuelsen (LA) Løkkes løfte som et udtryk for, at ja-siden føler sig presset.

»De bliver nødt til at opfinde nye ting for at berolige danskerne,« siger Samuelsen.

»Det er ikke et løfte, som har nogen bund. Det kan godt være, at Løkke står på løftet - og det kan vi så holde ham op på. Men Løkke holder jo ikke for evigt. Hvad så med det næste folketing og det næste folketing igen? De kan jo ikke føle sig bundet af, hvad en tilfældig statsminister har sagt på et tidspunkt,« siger han.

Spørgsmål: Er du ikke beroliget af Løkkes løfte om, at danskerne vil blive hørt i en folkeafstemning, hvis Danmark skal træde ind i EUs asylpolitik?

»Foreløbig er det jo en personlig garanti fra Lars Løkke. Hvad så den dag, han ikke er statsminister længere - gælder den så stadig? Han kan ikke garantere noget på forhånd for fremtidige folketing. Sådan fungerer systemet jo ikke,« siger Anders Samuelsen.