Til trods for at indsatsen mod social dumping har været en guldgrube for statskassen, vil regeringen ikke videreføre den

De seneste fire år har indsatsen mod social dumping været en sand guldgrube for Skat.

I et tæt samarbejde med politiet og Arbejdstilsynet har Skat sendt regninger ud på omkring 500 mio. kr. til udenlandske virksomheder, der opererer i Danmark.

Virksomhederne har snydt med alt fra almindelig løn til moms, AM-bidrag, arbejdsudlejeskat og A-skat for et samlet beløb på 682,3 mio. kr., oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V) i et svar til Folketingets Skatteudvalg.

I den hidtil største sag om social dumping herhjemme blev den italienske metro-entreprenør Cipa sidste år dømt til at betale 22 mio. kr. i bod og efterbetaling til sine ansatte på metrobyggeriet i København. Man havde i to år snydt sine italienske, polske og rumænske ansatte for løn for alle de timer, de arbejdede.

Nu lukker regeringen kontrollen ned.

Fra 2018 stopper bevillingen til at fortsætte kontrollen, og det undrer Mattias Tesfaye, som er socialdemokraternes ordfører for social dumping.

»Tallene viser, at der er behov for, at der er afsat midler hos myndighederne til at bekæmpe social dumping,« siger han og begrunder det med, at underbetaling og unfair konkurrence er blevet mere udbredt efter østudvidelsen.

Indberetter ikke skat

»Den har også ændret karakter. Hvor vi tidligere havde håndværkere, der lavede måneskinsarbejde efter fyraften, ser vi nu store firmaer med mange ansatte på store projekter, der ikke indberetter skat. Jeg er faktisk en smule provokeret over, at regeringen nu for anden finanslov i træk ikke tager de her problemer seriøst,« siger Mattias Tesfaye.

Forbundssekretær Henning Overgaard fra 3F mener, at myndighedernes indsats har været med til at bekæmpe den unfair konkurrence, som danske bygningsarbejdere og virksomheder har oplevet.

»Ikke nok med at man har stoppet de her plattenslagere. Det har dæleme også vist sig at være en god forretning for Danmark. Der er al mulig grund til at være tilfreds med indsatsen. Derfor er vi bekymret over, at man nu drosler helt ned for indsatsen. Det er helt afgørende for den sunde og lige konkurrence, at indsatsen gøres permanent på finansloven,« siger Henning Overgaard.

Ikke nævnt i 2025-plan

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) oplyser i et svar til Folketinget, at det er regeringens ambition at fastholde myndighedsindsatsen på området.

»Men jeg kan ikke på nuværende tidspunkt udtale mig mere konkret herom, idet det vil bero på de kommende finanslovsforhandlinger,« udtaler han.

Social dumping er dog hverken omtalt i 2025-planen eller i regeringsgrundlaget.

Det har hverken været muligt at få en kommentar til sagen fra Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen eller fra DFs gruppeformand Peter Skaarup.