Irak-kommissionen venter til næste forår med at besluttte, om den over hovedet vil afhøre tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Han er igen kommet i vælten efter at den Cavling-vindende DR-journalist Jesper Tynell i en ny bog citerer en række anonyme embedsmænd for, at de blev beordret til at blåstemple, at Danmark i marts 2003 gik i krig mod Irak. VK-regeringen var dengang under heftig beskydning fra oppositionen for at bryde folkeretten. Den mente, at beslutningen var ulovlig. FN's Sikkerhedsråd var dybt splittet, og våbeninspektørerne krævede mere tid til at undersøge, om Irak besad masseødelæggelsesvåben. Men regeringen fejede kritikken helt til side og argumenterede for, at 'tyranner og terrorister ikke bare kan frit drive deres spil,' som Fogh sagde. Ordene faldt, da Folketinget med et snævert flertal havde vedtaget at gå i krig - og en times tid efter han måtte skiftet skjorte og habit, fordi to overfaldsmænd havde overhældt ham med rød maling.

I lyset af den ny bog truer Enhedslisten med at trække Fogh for Rigsretten, hvis det kan bevises, at han direkte bestilte et juridisk notat til formålet.

Trods de alvorlige anklager er det uklart, om ledende politikere som netop Fogh og daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) indkaldes som vidner, når kommissionen får gravet sig ned i sagen.

- Det tager vi stilling til på et senere tidspunkt, siger kommissionens formand, vicepræsident og tidligere generaladvokat Michael B. Elmer til bt.dk.

En vidneliste er først klar i foråret 2015 og afhøringerne vil tidligst kunne gå i gang i løbet af sommeren samme år. Men i hvilket omfang vidnelisten vil omfatte politikere, er der ikke taget stilling til endnu.

- Det er da en mulighed, at vi skal afhøre politikere, men kun hvis det har bevismæssig betydning for sagen, siger Michael B. Elmer.

Kommissionen blev nedsat i 2012 og er lige nu i gang med at gennemgå et ganske omfattende materiale på flere hundrede tusinde dokumenter. Først for nylig fik man sine it-systemer på plads, så man er i stand til at håndtere klassificeret materiale. Det har også været en tidskrævende proces at få udleveret relevante dokumenter fra britiske og amerikanske myndigheder.