Varslede stramninger i Sverige vil begrænse muligheden for familiesammenføring for op mod 60 procent af asylsøgerne. Strammerkursen vil betyde en øget tilstrømning til Danmark, mener eksperter.

Hvis Sverige lykkes med at stramme asylreglerne, vil Danmark i højere grad end i dag blive et attraktivt alternativ for flygtninge, som ellers havde sat kursen mod Sverige.

Tirsdag præsenterede den svenske regering en række forslag, der skal begrænse flygtningestrømmen til vores naboland. Og ligesom i Danmark har Sverige planer om at begrænse muligheden for familiesammenføring.

Forskellen mellem Sverige og Danmark er dog, at den gruppe, der vil blive ramt i Sverige, udgør en langt større andel. Her vil omtrent 60 procent af flygtningene ikke få mulighed for familiesammenføring. Baggrunden er ganske teknisk, så hold fast:

For begge lande gælder, at de varslede stramninger på familieområdet ikke vil ramme konventionsflygtninge, men derimod flygtninge med såkaldt beskyttelsesstatus. I Danmark får langt de fleste flygtninge ophold under FNs flygtningekonvention, mens størstedelen af asylsøgere i Sverige får »beskyttelsesstatus«.

Dermed vil effekten af de bebudede stramninger slå markant hårdere igennem i Sverige, viser de rå tal for 2015: I Sverige har 26.800 asylsøgere fået ophold indtil videre, hvoraf 15.100 – altså 60 procent har såkaldt beskyttelsesstatus, og dermed ikke ret til familiesammenføring ifølge forslaget.

I Danmark ser regnestykket anderledes ud: I år har 8.065 flygtninge hidtil fået ophold, men kun otte procent – dem på »midlertidig beskyttelsesstatus« – vil blive ramt af de danske stramninger på familieområdet.

Sverige indførte 12. november en midlertidig grænsekontrol ved den danske og tyske grænse. Her er vi på Hyllie Station, hvor det svenske politi var mødt talstærkt op for at kontrollere pas. Til højre ses Øresundsbroen.
Sverige indførte 12. november en midlertidig grænsekontrol ved den danske og tyske grænse. Her er vi på Hyllie Station, hvor det svenske politi var mødt talstærkt op for at kontrollere pas. Til højre ses Øresundsbroen. Foto: Simon Læssøe /
Vis mere

Efter alt at dømme vil den svenske regering finde flertal for forslaget, der i så fald vil være en realitet fra april. Dermed bliver de svenske regler for familiesammenføring strammere end de danske, vurderer Rickard Olseke, svensk forsker i asylpolitik:

»I Danmark vil størstedelen af asylsøgerne stadig have mulighed for at søge om familiesammenføring. Det vil de ikke have i Sverige.«

Mulighederne for familiesammenføring er en vigtig faktor, når flygtninge og migranter skal beslutte, hvor de vil søge asyl. Så stramningen kan betyde, at flere asylsøgere vil søge mod Danmark, mener Olseke.

»Det kommer selvfølgelig an på, hvordan danske politikere reagerer på de svenske tiltag. Men det er sandsynligt, at flere vil stoppe i Tyskland eller Danmark,« siger forskeren.

Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder, kalder de svenske stramninger et markant kursskifte. Men om de svenske regler for familiesammenføring de facto betyder en hårdere kurs end den danske, er endnu for tidligt at spå om, mener han.

»Vi må se på de konkrete lovforslag. og hvad undtagelsesmulighederne er, og hvordan det bliver administreret. Der er en masse ubekendte, før vi kan svare ja eller nej på det spørgsmål,« lyder det fra Thomas Gammeltoft-Hansen.

Han forudser dog, at de planlagte stramninger i vores naboland med stor sandsynlighed vil få en forskydningseffekt:

»Hvis bare 20 procent af dem, som søger asyl i Sverige, fremover søger i Danmark, kan vi hurtigt risikere at få mere end fordoblet vores asyltal,« siger Gammeltoft-Hansen.

Juraprofessor og ekspert i asylret ved Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen vurderer, at Sverige bevæger sig på kanten af menneskerettighedskonventionerne:

»Med de seneste forslag om stramninger af familiesammenføringer vil Sverige tilsyneladende lægge sig på det EU-retlige minimumsniveau. Selv om man opfylder de EU-retlige standarder for familiesammenføring, kan der dog tænkes at opstå problemer med hensyn til overholdelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.«

Sverige er ikke det eneste land i Skandinavien, der efter dansk forbillede vælger at begrænse tilstrømningen. Norge indfører fra torsdag grænsekontrol og vil ligesom Danmark indrykke annoncer i udenlandske aviser for at skræmme asylsøgere væk.

Danmark har indledt et farligt ræs mod bunden, hvor vi risikerer at sidde tilbage med sorteper, forudser Thomas Gammeltoft-Hansen fra Institut for Menneskerettigheder:

»Danmark har med sine stramninger indledt et ekstremt farligt spil, hvor vi på langt sigt næsten kun kan tabe. Det, vi har at vinde ved at skubbe nogle af de 20.000 til 25.000 asylsøgere, som kunne risikere at komme til Danmark, over på andre lande, er ikke noget imod, hvad vi har at tabe, hvis Sverige og Tyskland får held til at stramme og lave den samme forskydningseffekt i forhold til Danmark.«