En kreds af danske og europæiske menneskerettighedsorganisationer sender åbent brev til Folketinget for at advare mod konsekvenser af planlagte asylstramninger.

Syv danske og europæiske organisationer appellerer nu til Folketinget om at droppe den planlagte stramning af asylreglerne, der ventes vedtaget på tirsdag. Det skriver Jyllands-Posten.

Stramningen betyder, at eksempelvis syriske flygtninge, der ikke er individuelt forfulgte, først kan opnå familiesammenføring efter et år.

Det vil ifølge de syv NGO-organisationer særligt ramme kvinder og børn.

»Hvis loven vedtages vil det føre til, at ægtefæller og børn efterlades tilbage med fare for at blive udsat for vilkårlig vold i Syrien i mindst otte måneder, før de kan søge om familiesammenføring,« skriver organisationerne i brevet, der er underskrevet af blandt andre paraplyorganisationen Euro-Mediterranean Human Rights Network, Dignity – Dansk Institut for Tortur, Kvinderådet, European Association for the Defense of Human Rights (AEDH) og International Federation for Human Rights (FIDH).

Organisationerne vurderer, at regeringens lovforslag er i strid med både Børnekonventionen og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Også Institut for Menneskerettigheder har tidligere advaret om stramningerne, ligesom FNs flygtningeorganisation UNHCR har opfordret regeringen til at skrotte forslaget.

Det kommer dog ikke til at ske, siger Socialdemokraternes udlændingeordfører Mette Reissmann (S).

»Det ligger os meget på sinde at få lovforslaget gennemført,« siger hun til Jyllands-Posten.

Mette Reissmann mener, at stramningen er nødvendig i lyset af den ekstraordinære tilstrømning af asylansøgere til Danmark. Hun siger, at forslaget »balancerer« mellem hensynet til flygtningene og de kommuner, der skal modtage dem.