Justitsministeren må forholde sig til, om teleselskaberne fortsat skal registrere danskernes tele- og internettrafik, lyder det fra Teleindustrien, efter at EU-domstolen har erklæret direktiv om telelogning for ugyldigt.

Skal teleselskaberne fortsætte med den omfattende registrering af danskernes tele- og internettrafik?

Det er spørgsmålet, som teleselskabernes branchesamarbejde Teleindustrien stiller til justitsminister Karen Hækkerup (S).

EU-domstolen erklærede i en dom 8. april et direktiv, der siden 2006 har stillet krav til EU-landene om at registrere borgernes teletrafik, for ugyldigt. Ifølge dommen er direktivet et indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatliv og beskyttelse af personoplysninger.

Det har fået Teleindustrien til at efterlyse svar fra justitsminister Karen Hækkerup (S) på, hvilke konsekvenser dommen får for den danske dataregistrering.

»Dommen giver anledning til, at Justitsministeriet meget hurtigt skal vurdere, om de danske logningsregler også er i strid med grundlæggende EU-rettigheder, herunder foretage en revision og tilbagerulning af de danske regler, som pålægger teleselskaberne at udføre en meget omfattende registrering af danskernes og virksomhedernes telebrug og adfærd på nettet,« skriver direktør i Teleindustrien, Jakob Willer, i en henvendelse til justitsministeren.

Han henviser til, at »de danske regler er endnu mere vidtgående end EU-reglerne, der nu er erklæret ugyldige.«

Danmarks egen lovgivning fra 2007 udvidede nemlig kravet til teleselskaberne til også at registrere danskernes internettrafik.

I Sverige har myndighederne taget konsekvensen af dommen og meldt ud, at man ikke vil håndhæve logningsreglerne.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen (S) siger, at Justitsministeriet er ved at kigge på sagen.

»Justitsministeriet er i gang med at undersøge om og i givet fald hvilke konsekvenser, det har for dansk lovgivning. En del af det, vi skal vurdere, er om den såkaldte sessionslogning skal fortsætte,« siger Trine Bramsen.

Hun advarer imod at drage forhastede beslutninger på baggrund af dommen.

»Teleoplysninger er et helt afgørende redskab for politiets opklaring af kriminalitet. Derfor skal vi skal passe utroligt meget på ikke at drage forhastede beslutninger som følge af dommen.«

Spørgsmål: Men Sverige har allerede taget konsekvensen og sagt, at man ikke vil håndhæve logningsreglerne?

»Det man skal huske på, det er, at i Danmark er reglerne fuldstændig klare for anvendelse af de oplysninger, som teleselskaberne har ansvar for at opbevare. Man skal have en domstolskendelse, inden man får adgang til dem. Vi ved, at teleoplysningerne er et centralt redskab for politiets efterforskningsarbejde. Og derfor er det vigtigt, at vi ikke bare træffer forhastede beslutninger på baggrund af den dom,« siger Trine Bramsen.