Den nu tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har onsdag morgen offentliggjort sin professionelle fremtid. Den væsentligste del af denne bliver rådgivningsfirmaet »Rasmussen Global«, hvor han blandt andet vil yde konsulentbistand til store, internationale virksomheder og regeringer over hele verden. Det skriver Berlingske.

Og Fogh skal nok få succes, vurderer avisens politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Anders Fogh Rasmussen når næsten altid de mål, han sætter sig. Derfor skal han nok lykkes med at opbygge sin egen foredrags- og konsulentvirksomhed og få adgang til internationale kunder. Han ved ekstremt meget om internationale beslutningsprocesser, hvilket kan være nyttigt for virksomheder, der skal have åbnet døre i deres lobbyindsats,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»I rollen som generalsekretær for NATO har han fået et formidabelt sikkerhedspolitisk overblik, som også vil være interessant for virksomheder og organisationer. De vil givetvis være parate til at betale mange penge for at få hans råd.«

At Anders Fogh Rasmussen er arbejdsom er en nødvendighed, mener Thomas Larsen. For på trods af hans stilling i NATO er hans navn ikke på størrelse med andre toppolitikeres, der har forsøgt sig med rådgivningsvirksomheder.

»Fogh kommer til at stå over for udfordringer. Han er verdensberømt i Danmark, men han er selvsagt ikke i nærheden af at have et navn som for eksempel Bill Clinton, Tony Blair eller Henry Kissinger, som har skabt deres egne foredrags- og rådgivningsvirksomheder. De kan hæve en ekstraordinær gage for deres rådgivning og foredrag, ligesom de kan sælge bøger i enorme oplag. I den sammenligning er Fogh en lille fisk,« siger han.

Thomas Larsen tror, at Fogh først og fremmest har valgt at blive selvstændig, fordi det ikke ligefrem vrimlede med lukrative tilbud fra erhvervslivet.

»Jeg tror fortsat, at hvis en stor international organisation havde meldt sig på banen med et jobtilbud, så havde Fogh taget det. Jeg hæfter mig også ved, at store danske virksomheder ifølge mine oplysninger ikke har stået i kø for at trække Fogh ind i bestyrelseslokalerne,« siger den politiske kommentator og fortsætter:

»Man skal ikke tage fejl af, at han skuffede mange erhvervsledere med sin økonomiske politik i 00erne. Og hans opgør med Putin i sin sidste tid som NATO-generalsekretær gør, at han næppe kan bruges af danske virksomheder med store interesser i Rusland,« siger Thomas Larsen og nævner, at Carlsberg kan have været en af de potentielle bejlere, der fik kolde fødder.

Selv ønsker Anders Fogh Rasmussen ikke at komme ind på, hvorvidt han har sagt nej til jobtilbud i forbindelse med sin afgang fra NATO. I stedet svarer han, at han ikke har søgt nogle internationale poster. Dog åbner han døren på klem for fremtidigt bestyrelsesarbejde:

»Lige nu er jeg fokuseret på mit eget projekt. Men er der virksomheder, der mener, at jeg er i stand til at bibringe dem noget, vil jeg ikke udelukke, at jeg ville takke ja til en bestyrelsespost. Men jeg har på dette tidspunkt ikke været ude og søge noget som helst,« siger Fogh til Berlingske.