Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har ligget underdrejet de første 100 dage – især på grund af anklagerne om løftebrud. Foråret får enorm betydning for regeringens fremtid, siger Berlingskes kommentator.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____> Tirsdag kan SRSF-regeringen fejre 100 dages jubilæum. Der er dog ingen grund til at feste, mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

- Man behøver ikke at være en politisk Einstein for at konstatere, at regeringen fejrer sine første 100 dage i en tilstand af store frustrationer og alvorlige tømmermænd, siger Thomas Larsen.

LÆS OGSÅ: - Ganske vist forsøger Thorning at overbevise omverdenen om, at hun stort set intet fortryder. Men Villy Søvndal (SF) er nok tættere på sandheden, når han konstaterer, at regeringen bærer et betydeligt ansvar for den massive debat om løftebrud. Med en omskrivning af et berømt citat sidder mange danskere tilbage med følelsen af, at Helle Thorning kom, så – og snød! Det indtryk er ødelæggende for regeringen, siger Thomas Larsen.

HVORDAN SYNES DU, AT HELLE THORNING-SCHMIDTS FØRSTE 100 DAGE ER GÅET? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN.

Thorning oversolgte sin politik

Ifølge Berlingskes kommentator skulle Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal langt tidligere have skåret ned på de mange løfter, som S og SF stillede vælgerne i udsigt før valget, ligesom de langt tidligere skulle have gjort det klart for danskerne, at Danmark i en årrække vil stå over for kolossale økonomiske udfordringer.

- S og SF gik groft sagt til valg på en økonomisk politik, som de reelt ikke kunne bruge til at regere landet med. Det er Thorning og Søvndal efterfølgende blevet straffet for. De har ganske enkelt skuffet titusinder af vælgere, som troede på deres løfter inden valget, siger Thomas Larsen.

Kloge udmeldinger

På baggrund af regeringens svære start forudser han, at den politiske forårssæson får ekstremt stor betydning for regeringens fremtid.

- Det er tydeligt, at regeringen lige nu arbejder på højtryk for at viske tavlen ren, så den kan få en ny start. Med nytårstalen signalerede Thorning, at de næste år bliver præget af hårde besparelser og svære reformer. Søvndal har i Berlingske luftet samme erkendelse, og Margrethe Vestager (R) har gjort det klart, at 2012 skal stå i reformernes tegn. Det er kloge og nødvendige udmeldinger, siger Thomas Larsen.

Afstemmer forventningerne

- Dermed forsøger regeringens top at afstemme forventningerne med befolkningen, og det er en forudsætning for at få sat en stopper for løftebrudsdiskussionen. Problemet er, at Thorning og Søvndal risikerer at skuffe endnu flere vælgere, ligesom det står klart, at det kommende halvår byder på så mange og svære opgaver, at det vil kræve en enorm dygtighed af Thorning at få sikret en dialog med befolkningen og få opbakning til sin kurs.


Thomas Larsen peger på, at regeringens centrale ministre bliver voldsomt ophængt på grund af EU-formandskabet, som byder på masser af hårdt arbejde, men næsten ingen chancer for at brillere. Sideløbende skal arbejdsmarkedets parter enes om historisk beskedne overenskomster, og dernæst skal regeringen bane vejen for reformer af førtidspension, kontanthjælp og skat.

- Det bliver en voldsom udfordring. Hvis ikke Thorning på en helt anden måde end hidtil får skabt forståelse for sin dagsorden, risikerer S og SF at skubbe flere vælgere fra sig – selv om de sagligt set forsøger at lande vigtige resultater, som skal styrke dansk økonomi. Set i det lys kan de første 100 dage vise sig at være en blid optakt på det, som venter, siger Thomas Larsen.



Hvordan synes du, at Helle Thorning-Schmidts første 100 dage som statsminister er gået?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. på onsdag.