Socialdemokraterne har bevæget sig langt væk fra sine kernevælgere, konstaterer politisk kommentator Thomas Larsen, efter fagforeningen 3F har meddelt, at den ikke længere støtter regeringen.

Når fagforeningen 3F lancerer sin nye kampagne, »Godt arbejde«, er det uden en opfordring om at stemme på Socialdemokraterne eller andre røde partier.

Formand Per Christensen siger i et interview med Politiken, at regeringen ikke længere tjener hans medlemmers interesser, så derfor vil man ikke længere støtte den.

Det er en trist melding for Socialdemokraterne, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Det er et stort symbolsk nederlag for partiet. 3F er jo et af de største fagforbund, og det er også det forbund, som repræsenterer en meget stor gruppe af mennesker, som Socialdemokraterne traditionelt har kæmpet for og beskyttet,« siger han.

»Nå de nu trækker støtten og lægger en klar distance til Socialdemokraterne, er det endnu et eksempel på, at partiet har bevæget sig meget langt væk fra sine støtter og kernevælgere,« konstaterer Thomas Larsen.

Han er ikke i tvivl om, at det først og fremmest er dagpengereformen, der har ført til bruddet mellem Socialdemokraterne og fagbevægelsen.

Skuffelsen over, at partitoppen konsekvent har afvist at ændre en reform, som er vedtaget af de borgerlige partier, har skabt stor skuffelse.

»Mens Helle Thorning-Schmidt (S) var i opposition, bekæmpede hun reformen med næb og kløer. Nu har hun overtaget den fuldt og helt, og det gør ondt i fagbevægelsen,« siger den politiske kommentator, der forventer, at bruddet vil få store konsekvenser for Socialdemokraterne:

»De vil komme til at mangle både frivillige og penge til den kommende valgkamp. Det kan blive meget dyrt for dem.«

Til Berlingske Nyhedsbureau siger folketingsmedlem Jan Johansen (S), at han har fuld forståelse for 3Fs beslutning om at trække støtten.

Han kalder det frustrerende, at en socialdemokratisk regering ikke kan eller vil ændre en lovgivning, som man ikke selv går ind for.

Jan Johansen står langt fra alene med den interne kritik, konstaterer Thomas Larsen.

»Man skal ikke tage fejl af, at der internt i Socialdemokraterne er meget store frustrationer. På det seneste har store dele af partiet talt Thorning og Corydon lodret imod. Mange er vrede, men der er også en del, der bare har resigneret og er blevet apatiske. Det koster dyrt i forhold til vælgerne,« siger han.