Inden det sidste kort i kabalen om EUs topposter formentlig bliver lagt lørdag, bør statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) arbejde offensivt på selv at sikre sig posten som ny formand for Det Europæiske Råd.

Sådan lyder opfordringen nu fra en central fagforeningsformand, tænketanksdirektør og tidligere udenrigsminister, skriver Berlingske.

De mener alle, at EU-topposten vil være en stor gevinst for Danmark, og at den danske statsminister derfor bør gøre, hvad der står i hendes magt for at få den på danske hænder efter det ekstraordinære topmøde i Bruxelles lørdag.

Thorning har over flere måneder afvist alle tænkelige spekulationer om, at hun kunne finde på at takke ja til et europæisk jobskifte. Men formanden for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, krydser alligevel fingre for Thorning og opfordrer til, at hun ikke blot afventer de store landes beslutning, men at hun aktivt arbejder på at køre sig selv i stilling.

»Jeg går ud fra, at hun har folk, der aktivt arbejder for, at hun skal have den post. Det bør hun også selv gøre ved at sige til sine kolleger, hvor hun står. Selvfølgelig i fortrolige rum. Det vil være meget flot, hvis Danmark kunne få en af de vigtige topposter i EU. Det har stor betydning for et lille land som os,« siger Bente Sorgenfrey.

Direktøren for den nyoprettede Tænketanken Europa, Bjarke Møller, mener, at Thorning som eventuel afløser for den siddende EU-formand, Herman Van Rompuy, vil kunne blive en brobygger mellem eurolandene og kredsen af EU-lande uden for euroen.

»Jeg håber, at hun har nogen, som arbejder for, at hun kan blive formand for Det Europæiske Råd, hvis hun vil være det,« siger Bjarke Møller og fortsætter:

»Jeg er sikker på, at hvis hun ligger højt i bunken, som visse europæiske medier hævder, så er hun allerede godt positioneret, og så er der allerede talt med de rigtige folk. Og så vil der givet også være uformelle drøftelser«.

Formanden for Det Europæiske Råd er både EUs ansigt udadtil og en blækspruttefigur indadtil. Opgaven består blandt andet i at organisere arbejdet i Ministerrådet og Det Europæiske Råd, at få medlemslandene til at finde fælles fodslag og lede forhandlingerne. Det kræver optimalt set en diplomatisk type med et i politisk sammenhænge lille ego.

Adspurgt siger de Konservatives tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K), at Thorning i hans optik bør gå efter posten.

»Hvis hun har muligheden dernede, så skal hun selvfølgelig gøre det. Men det er ikke noget, hun skal gå ud med inden, for så vil det være et kolossalt minus for hende herhjemme, hvis hun ikke får den. Det, hun skal gøre, er at melde ud, at hun står til rådighed til Rompuy og måske enkelte andre, som hun har et særligt fortrolighedsforhold til,« siger Per Stig Møller.

Hele præmissen om, at et EU-topjob vil være til gavn for Danmark, udfordres imidlertid af den tidligere EU-kommissær og V-formand Henning Christophersen, der var en del af præsidiet for det såkaldte EU-konvent, som lagde grundstenen til den gældende Lissabon-traktat.

»Helle Thorning kan ikke gøre noget for Danmark, som hun ikke kan gøre som statsminister. Du har aldrig set Van Rompuy prøve at varetage belgiske interesser. Det kan ikke lade sig gøre. Hun vil være helt i hænderne på Det Europæiske Råd,« siger Henning Christophersen.

Helle Thorning-Schmidt har adskillige gange afvist al snak om en tidlig exit som statsminister. Hun har sågar væddet 1.800 kroner med værten for TV 2-programmet »Natholdet« om, at hun fortsætter i Statsministeriet frem til næste folketingsvalg. Alligevel vil rygtestrømmen i de internationale medier ikke dø.

Her har særligt Polens premierminister, Donald Tusk, på det seneste også trukket overskrifter som mulig kandidat, da det efterhånden anses som sikkert, at én af topposterne skal gå til en østeuropæer.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) anser det som en »selvfølgelighed«, at Thorning står til rådighed for en toppost, og han tror ikke på, at Donald Tusk løber med posten.

»Thorning kunne jo starte med at støtte Radoslaw Sikorski (Polens udenrigsminister, red.) som udenrigschef, for hvis det bliver ham i stedet for Federica Mogherini fra Italien, er Helle Thornings muligheder meget bedre,« siger Uffe Ellemann-Jensen, som har stor fidus til to tidligere baltiske statsministre som ny EU-formand. Særligt den tidligere estiske statsminister, Andrus Ansip, tror Ellemann på.

Donald Tusks måske største udfordring i denne sammenhæng er dog, at han hverken taler engelsk eller fransk på højt niveau. Ifølge både Ellemann og Per Stig Møller er det et stort minus for Tusk.

»Det gør det jo lidt svært at holde møder med andre regeringschefer, hvis der hele tiden skal være en tolk, som lytter med på samtalerne for at oversætte. Det vil gøre det meget, meget vanskeligt at føre diplomati, som i høj grad består af bilaterale samtaler. Så det er en klar svaghed for ham,« siger Per Stig Møller.

Ifølge en kilde tæt på processen ventes kabalen reelt at være handlet på plads, inden stats- og regeringscheferne mødes i Bruxelles lørdag eftermiddag.