Helle Thorning-Schmidt henter Nicolai Wammens rådgiver Thomas Juul-Dam over i Statsministeriet, erfarer b.dk.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) opruster sin politiske rådgivning og ansætter endnu en særlig rådgiver ved siden af sin sparringspartner gennem flere år, Noa Redington.

Efter godt syv måneder med usædvanligt mange problemer for den nye regering henter Helle Thorning-Schmidt europaminister Nicolai Wammens (S) rådgiver Thomas Juul-Dam over i Statsministeriet, erfarer b.dk.

Noa Redington er tidligere blevet kritiseret anonymt af partifæller i Berlingske for blandt andet at være for reaktiv og ikke være god nok til at hjælpe Thorning med at sætte sin egen dagsorden. Omvendt er han blevet rost for sin langsigtede strategiske planlægning, der var med til at gøre S-formanden til statsminister.

Og regeringen har ganske rigtigt haft vanskeligheder netop med sin kommunikation, påpeger lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet Rune Stubager.

Han tør dog ikke gætte på, om en ny rådgiver kan løse det problem.

- Det er jo næsten startet helt tilbage fra valgnatten, for de fik ikke gjort så meget ved kommunikationen, da de sad i tårnet og forhandlede regeringsgrundlag. Det har efterfølgende vist sig, at det kunne have været en god idé. Det kunne risikere at blive det samme nu med tre-partsforhandlingerne. Altså at de ikke får håndteret kommunikationsdelen undervejs. Så der er da nogle kommunikationsudfordringer, også simpelthen fordi det er en sparedagsorden, de står i spidsen for, og det er ikke noget, der sælger sig selv. Men om der har været problemer med de råd, hun har fået, og om han er den rigtige til at give hende nogle andre, ved jeg simpelthen ikke, siger Rune Stubager.

Thomas Juul-Dam er uddannet cand.scient.pol. og har erfaring fra kommunikationsbranchen, før han kom til Nicolai Wammen, som han rådgav i den succesrige kommunalvalgkamp i Aarhus 2009.

Efter folketingsvalget i september sidste år flyttede han med Nicolai Wammen ind i Europaministeriet. Med udnævnelsen fortsætter regeringen sin tradition med især at rekruttere rådgivere fra egne rækker, frem for for eksempel at hente journalister ind, som VK-regeringen i høj grad gjorde i sine første år.

Regeringen oprustede ved sin tiltræden antallet af særlige rådgivere - også kaldet spindoktorer. De ni mest centrale ministre med sæde i regeringens koordinationsudvalg og økonomiudvalg må have to, mens de øvrige 14 ministre må nøjes med én. Under VK-regeringen måtte alle ministre kun have én. Samtidig har regeringen sat loft over spindoktorernes løn.