Thorning og Søvndal har kurs mod magten, selv om de har skuffet vælgerne. 19 busser sendes ud for at kapre de sidste stemmer.

Med én dag tilbage til valget er S-formand Helle Thorning-Schmidt og SFs Villy Søvndal de to partiledere, der under valgkampen har overrasket flest vælgere negativt, viser en Gallup-måling for Berlingske.

17 pct. af vælgerne svarer, at de er skuffede over Helle Thorning-Schmidts indsats. 16 pct. af vælgerne siger det samme om Søvndal. Til sammenligning svarer ni pct. af vælgerne, at de er mest skuffede over statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Målingen er udtryk for lidt af et paradoks, fordi Thorning og Søvndal ifølge samtlige meningsmålinger står til at vinde regeringsmagten.

- Der har været meget høje forventninger til de to partiledere, som ikke er indfriet. Hvis der bliver tale om en sejr til S-SF, bliver den ikke prangende, siger den politiske kommentator Niels Krause-Kjær.

Rune Stubager, valgforsker ved Aarhus Universitet: »Det er et paradoks, at S ser ud til at få det dårligste valg i over hundrede år og alligevel står til at få regeringsmagten. De vinder til trods for egen tilbagegang, og fordi blokken samlet set vinder. Men det sender signaler om, at en rød regering får partnere med et markant styrket mandat, som vil trække politikken i en anden retning, end S-SF går til valg på.

Paradokset tydeliggøres af, at Lars Løkke Rasmussen nu har markant opbakning fra danskerne, som den bedst egnede til at lede landet. Da valget blev udskrevet 26. august var der dødt løb imellem Thorning og Løkke, der begge fik opbakning af 42 pct. af vælgerne. Nu har Løkke opbakning fra 48 pct., mens opbakningen til Thorning er faldet til 38 pct. Politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) erkender, at det har været en hård valgkamp.

- Vi har lagt en politik frem, der har krævet nogle ofre af vælgerne. Det er vi så blevet banket løs på i hele valgkampen. Det slider selvfølgelig, siger han.

I lyset af det tætte opgør melder både Venstre og Socialdemokraterne, at de dropper alt om den traditionelle våbenhvile på valgkampens sidste dag.

Mest opsigtsvækkende har de unge socialdemokrater i DSU lejet 19 røde busser, der skal indfange sofavælgere. Fra kl. 13.00 på valgdagen bliver busserne sendt ud i områder med røde sofavælgere. Herfra vil de køre i pendulfart til og fra valgstederne.