Helle Thorning-Schmidt trækker nu et overraskende kort i valgkampen, der endnu ikke er begyndt, men reelt er igang.

Det sker med en kampagne om udlændingepolitik. Kampagnen er begyndt med plakater på togstationer og store avisannoncer er på vej inden for få dage.

I annoncen spiller Helle Thorning-Schmidt overraskende udlændinge-kortet.

I 20 år har udlændingedebatten ellers været en taber-sag for Socialdemokraterne og en vinder-sag for Venstre.

Problemet har martret Socialdemokraterne siden valget i 1998, og udgjort et stort problem for både Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Helle Thorning-Schmidt.

Læs også:

Men op til det kommende valg har Socialdemokraterne gjort noget ved sagen. Der er arbejdet på at skabe en alliance med de Radikale om, hvad man kan blive enige om, og det er lykkedes at skabe ro og nogenlunde enighed i folketingsgruppen og i baglandet. Det er sket med en udlændingepolitik, der med kirurgisk præcision både strammer og slapper på forskellige områder af udlændingepolitikken. F.eks. skal flygtninge have prøvet deres sag allerede efter et år, hvilket er en stramning. Men samtidig behøver de ikke at dokumentere at de er personligt forfulgt, hvilket gør det nemmere at komme hertil. Starthjælpen er fjernet og det betyder at flygtningefamilier har 10.000 kr. mere til sig selv om måneden end under VK-regeringen.

I Venstre derimod er splittelsen og uenigheden om udlændingepolitikken vokset det seneste år. Mange i folketingsgruppen og baglandet er utilfredse med den hårde kurs, der især tegnes af politisk ordfører Inger Støjberg, retsordfører Karsten Lauritzen og udenrigsordfører Søren Pind. Det viste sig f.eks. på sommergruppemødet sidste efterår, og for nylig da næstformand Kristian Jensen skrev en opsigtsvækkende kronik hvor han ønskede flygtninge og indvandrere velkommen til Danmark og dermed udfordrede Inger Støjbergs linje.

I Socialdemokraternes analyseafdeling vurderer man ligefrem, at tiden er inde til, at udlændingespørgsmålet kan drejes til en vindersag for S og en tabersag for V.

Det første skridt i den strategi kan ses i annoncen, hvor Helle Thorning-Schmidt lægger navn og ansigt til teksten: »Stramme asylregler og flere krav til indvandrere.«

»Vi har strammet asylreglerne og skærper kravene til indvandrere,« meddeler Thorning med et bredt smil i annoncen.

Socialdemokraternes nye udlændingeordfører, Ole Hækkerup, mener, at Socialdemokraternes udlændingepolitik er helt klar:

»Vi mener, at nydanskere skal være lige så meget i arbejde og uddannelse som alle andre befolkningsgrupper, og det er det,m vi arbejder hen imod,« siger han.

»Flygtninge og indvandrere, der kommer hertil, skal mødes med en forventning om, at de kan komme til at klare sig selv. Tidligere har vi i misforstået venlighed lagt op til, at de nok ville have svært ved at klare omstillingen. Det er en kæmpe bjørnetjeneste. De vil vokse med højere forventninger.«

»Vi har ingen berøringsangst overfor emnet, og der er ikke noget i det emne, vi ikke ønsker at snakke om, heller ikke i en valgkamp. Tværtimod,« siger Ole Hækkerup.

Venstre mener dog fortsat, at udlændingepolitikken er deres trumfkort og deres vinderhånd.

»Så snart krudtrøgen har lagt sig efter valgudskrivelsen, kommer valgkampen forhåbentlig til at handle om de to store udfordringer, vi har i Danmark: Det ene er at det ikke kan betale sig for lavtlønnede at arbejde, at man får for meget ud af de offentlige systemer, og det andet er udlændingepolitiken,« siger Venstres udenrigsordfører og tidligere integrationsminister Søren Pind.

Han lægger op til hårde angreb på regeringen for at have lempet for meget på udlændingepolitiken.

Læs også:

»Regeringen har gennemført lempelser for kriminelle udlændinge, og skabt mere attraktive asylforhold - flygtninge får 10.000 kr. mere om måneden,« siger han.

Afskaffelsen af de såkaldte fattigdomsydelser har haft kontant effekt for flygtningefamilier. Før ville en gennemsnitlig flygtningefamilie omregnet til 2014-priser have fået 333.305 kr. om året, når boligsikring, friplads i daginstitutioner og børnepenge er regnet med. Men efter afskaffelsen af den lave starthjælp er flygtninge fra dag ét berettiget til kontanthjælp, og den samlede årlige indkomst inklusive tilskud er derfor nu 454.215 kr. En dansk familie i samme situation ville få det samme. I begge regneeksempler skal der betales skat af henholdsvis start- og kontanthjælp.

»Folk bliver stillet overfor et klart valg. Er det tilstande man ønsker, eller ønsker man en forandring. Vi vil lave reglerne om, så kriminelle flygtninge skal udvises med mindre det med sikkerhed stred mod internationale regler. Og siden da er der masser af kriminelle udlændinge, der på mystisk vis ikke er blevet udvist,« siger Søren Pind.