Det hører absolut til sjældenhederne, at der bliver indgået egentlige politiske aftaler i slutspurten af en igangværende valgkamp.

Og det er endnu mere usædvanligt, at resultatet bliver præsenteret så sent som blot fire dage før, man som vælger skal ned i stemmeboksen for at sætte sit kryds ved sin foretrukne kandidat eller det foretrukne parti.

Ikke desto mindre skete det på rådhuset i Odense fredag, da borgmester Peter Rahbæk Juel (S) fremlagde og – på vegne af kommunen – underskrev en trepartsaftale for velfærdsområdet, som handler om at rekruttere flere ‘varme hænder’ for at sikre Odenses fremtidige kernevelfærd helt frem til 2030.

Begge borgmesterens politiske hovedmodstandere, rådmændene Christoffer Lilleholt (V) og Søren Windell (K), står fuldt og helt inde for aftalens ordlyd.

Men de undrer sig over timingen i, at en aftale, der rækker så langt frem i tiden, og hvis indhold ligger nærmest 1:1 op ad Peter Rahbæk Juels politiske program, absolut skal præsenteres lige netop nu.

Den samme undren giver B.T.s politiske kommentator Søs Marie Serup udtryk for:

»Det er vildt i sig selv og højst usædvanligt at se en kommunal trepartsaftale af den her kaliber blive lagt frem under en valgkamp. Men der hvor man taber både næse, ører og mund, er, når borgmesterens politiske modstandere på den her måde bliver gjort til et led i hans personlige valgkamp,« mener hun.

»Spidskandidaterne fra de andre partier, som bejler til Odenses toppost, bliver jo totalt gjort til ‘klappepølser’ i Rahbæks valgkamp. Det er ret smart af ham. Og minder en hel del om, da partilederne for ikke ret længe siden under statsminister Mette Frederiksens (S) præsentation af en aftale om coronatiltag var blevet placeret strategisk på plænen foran Marienborg og mod deres vilje kom til at fremstå som ‘dværgene rundt om Snehvide’,« lyder skudsmålet fra Søs Marie Serup.

Søren Windell siger til B.T.:

»Jeg har ikke været involveret i noget som helst omkring mødetidspunkter eller afvikling af pressemødet her. Det er ene og alene Borgmesterforvaltningen, der har styret den proces. Jeg medgiver, at det ikke ser særlig elegant ud, og jeg kan sagtens forstå, hvis nogen undrer sig,« lyder det fra ældre- og handicaprådmanden.

»Forhandlingerne har været rigtig gode og givtige, men jeg synes også, timingen med at præsentere aftalen kunne være anderledes. Jeg må dog også sige, at jeg står her som den rådmand, der har ansvaret på ældreområdet, der jo i den grad er presset, og hver dag mangler hænder. Så det er den vinkel, jeg vælger at tage på det. Men timingen – den har jeg på ingen måde haft indflydelse på,« understreger Søren Windell.

Christoffer Lilleholt, by- og kulturrådmand i Odense, er heller ikke imponeret over timingen:

»Jeg synes, det er ganske fornuftigt med trepartsaftaler. Indholdet af aftalen er fantastisk, og vi er glade for det. Men at bruge kommunale kommunikationsfolk betalt af forvaltningen lige i afslutningen af en valgkamp for at præsentere det her … Det ville jeg ikke have gjort som borgmester,« fastslår Venstres spidskandidat. Han tilføjer:

»Det er vigtigt, at vi kan være helt sikre på, at vi har en ét hundrede procent objektiv forvaltning. Og bare det, at der kan drages tvivl om det, er i sig selv nok til, at timingen i det her er forkert. Det harmonerer ikke med, at man vælger at fremlægge sådan en aftale så tæt på valget.«

Har du haft indflydelse på tidspunktet for præsentationen?

»Nej, overhovedet ikke. Det er Borgmesterforvaltningen alene, der har fastsat det.«

Peter Rahbæk Juel siger til os, at der er blevet forhandlet med de faglige organisationer frem til for ganske nylig, og at tidspunktet for præsentationen ikke har nogen sammenhæng med, at valget er om blot fire dage. Hvad siger du til det?

»Jeg kan kun sige, at jeg har haft den her dato skrevet i min kalender gennem tre måneder,« siger Christoffer Lilleholt.

Peter Rahbæk Juel afviser over for B.T., at der ligger noget som helst politisk tilsnit bag timingen i indgåelsen og præsentationen af trepartsaftalen:

»I og med at der ikke er andre (kommuner, red.), der har lavet sådan en aftale, så har vi jo skullet finde frem til, hvordan den skulle skrues sammen. Vi er fælles om aftalen, og vi har været i et forløb gennem mere end et år. Det er jo ikke kun os i kommunen, der styrer det. Det er også de faglige organisationer og uddannelsesinstitutionerne, så det har kørt uafhængigt af valget,« siger Odense-borgmesteren.

»Det kunne da have været dejligt, hvis aftalen havde været færdig tidligere. Men vi har jo forhandlet gennem længere tid – blandt andet forstyrret af corona med op- og nedlukninger – så aftalen ligger først klar nu. Og vi skal jo ikke vente med at gå i gang med tingene, bare fordi der er valg,« siger han.

Den her aftale rækker frem til år 2030. Kunne I ikke have ventet bare nogle få dage med at præsentere den for offentligheden?

»Nogen gange tror jeg man skal passe på med, at der ikke går ‘valgkuller’ i alting. Det gælder politikere, og det gælder også pressen for den sags skyld. Vi har jo et arbejde, der skal passes, og jeg passer også mit arbejde som borgmester, mens der er valgkamp,« siger Peter Rahbæk Juel.