Selv om de borgerlige partier med V-formand Lars Løkke Rasmussen (V) i front efter godt en uges valgkamp fører marginalt i de fleste meningsmålinger, ser rød blok ud til at have en skjult reserve i form af de tvivlere, der tegner sig for op mod en fjerdedel af vælgerne. Det skriver Berlingske.

De fleste tvivlere hælder mod Socialdemokraterne, rød blok og Helle Thorning-Schmidt (S), viser en ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske. Målingen er foretaget blandt 710 personer i Gallups repræsentativt udvalgte tvivlerpanel.

Hele 18,9 procent af tvivlerne svarer, at Socialdemokraterne er det parti, som de mest sandsynligt vil stemme på, mens kun 12,4 procent peger på Venstre. Samtidig svarer 42,5 procent, at det er mest sandsynligt, at de stemmer på rød blok, mens 33,8 procent hælder mod blå blok.

»Vi kan komme til at se et endnu tættere løb mellem de to blokke, når flere tvivlere vælger side,« siger Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Professoren vurderer, at blå bloks problem i høj grad er Lars Løkke Rasmussens troværdighed.

Gallup-målingen viser nemlig også, at mange tvivlere fravælger Lars Løkke Rasmussen. Når de bliver spurgt, om Venstres eller Socialdemokraternes formand er bedst egnet til at lede landet, peger 39,4 procent på Helle Thorning-Schmidt, mens 9,6 procent vælger Lars Løkke Rasmussen.

Og når tvivlerne skal udpege enten Socialdemokraternes eller Venstres formand som mest troværdig, peger 48,3 procent på Helle Thorning-Schmidt og 5,1 procent på Lars Løkke Rasmussen.

»Jeg kan simpelthen ikke huske, at vi har haft nogen statsministerkandidat, der i den grad har fået så negative personmålinger,« siger Rune Stubager, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Den seneste tid har rød blok halet ind på blå blok og Lars Løkke Rasmussen, som Socialdemokraterne har angrebet på netop personlig troværdighed – blandt andet i forbindelse med den såkaldte Panorama-sag, hvor Socialdemokraterne beskylder Lars Løkke Rasmussen for at misbruge tal. Venstre afviser beskyldningen.

I går viste en måling, som instituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, at 51,6 procent af vælgerne vil sætte krydset et sted i rød blok, mens 48,4 procent vil stemme på et af partierne i blå blok.

Berlingskes Barometer, der er et vægtet gennemsnit af de seneste meningsmålinger, viser dog, at rød blok står til 49,2 procent af stemmerne, mens blå blok står til 50,8.

Rune Stubager tror dog ikke, at Lars Løkke Rasmussens sager om tøjindkøb og førsteklasses rejser gør hele udslaget for tvivlernes negative bias. I valgforskerens øjne vil Venstres bebudede udgiftsstop næppe heller falde i god jord hos den typiske tvivler.

»Hvis de vælgere er lidt røde i kanten – som det tyder på <saxo:ch value="226 128 147"/> vil mit bedste bud være, at de ikke er særligt interesserede i nulvækst. Dels fordi der kan være en del offentligt ansatte. Dels fordi der er en del kvinder,« siger Rune Stubager.

I Venstre mener politisk ordfører Inger Støjberg (V) dog hverken, at det skulle være politikken eller formanden, der er noget i vejen med.

»Lars Løkke Rasmussen er den dygtigste politiske håndværker på Christiansborg, og man skal anerkende ham som den politiker, han er. Jeg bliver faktisk ked af det, når jeg hører om de her troværdighedsmålinger og læser de her artikler, for jeg kan slet ikke genkende den her mand, jeg får præsenteret i medierne. Og heldigvis for det, for så ville han være en træls person at arbejde sammen med,« siger hun.

Inger Støjberg erkender, at de såkaldte »sager« om blandt andet tøjindkøb og flyrejser fylder i vælgernes bevidsthed, men det skyldes ifølge hende den politiske modpart.

»Man må sige, at Socialdemokraterne er lykkedes med at få personangreb og mudderkastning til at fylde rigtig meget,« siger hun og kalder det »slet ikke en statsminister værdigt«.

»Men i det omfang, at Socialdemokraterne bliver ved med det, så slipper de jo med at diskutere politik. Og meget tyder på, at Socialdemokraterne ikke ønsker en valgkamp om deres egen politik,« siger Venstres politiske ordfører.

Men hvorfor er tvivlerne vigtige?

Blandt andet fordi de ikke tæller med i de meningsmålinger, der under valgkampen dagligt sætter tal og procenter på partierne og blokkenes styrkeforhold. Derfor kan de tippe opbakningen over på den røde blok på valgdagen, også selv om de fleste opgørelser foreløbig spår det modsatte.

Det samme gælder de tre nordatlantiske mandater, der ved de seneste valg har fordelt sig med tre mandater til de røde og ét til de blå.