Danmark er en bremseklods, der smider grus i maskineriet uden tanke på de større sammenhænge i EU, og hvis vi ikke har andet at bidrage med end at spænde ben, ville det måske være bedst, at vi meldte os ud af EU.

Det skriver Venstres mangeårige formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen i et opsigtsvækkende debatindlæg i dagens Berlingske. Dermed tramper han regeringen over tæerne, netop som den forsøger at lukke den løbske sag om grænsekontrol. En sag, som ifølge en EU-ekspert har gjort det rimeligt at stille spørgsmålet, om vi overhovedet vil være med i EU. - I den senere tid har jeg i sorte stunder overvejet at melde mig ind i Folkebevægelsen mod EU og arbejde aktivt for, at Danmark melder sig ud… Jeg ville gøre det for Europas skyld. Jeg tror nemlig på nødvendigheden af et stærkt og forpligtende europæisk samarbejde, lyder det fra Uffe Ellemann-Jensen, der i sin tid som udenrigsminister var kendt for sit glødende engagement i EU.

EU i krise

I sit debatindlæg argumenterer Ellemann for, at EU er i krise lige nu, og at der netop er behov for sammenhæng og sammenhold i kampen mod "de national-populistiske kræfter, som trives i alle lande", skriver han og henviser til "den slags tendenser – som vi kender alt for godt fra Europas historie". Dertil kommer, at Danmark er et forkælet land, der slet ikke tumler med de grundlæggende problemer, som andre EU-lande gør. Derimod har vi forbehold og særaftaler, og nu kræver vi til overflod "nye ordninger til beskyttelse af sine grænser – hvilket får national-populistiske kræfter i resten af Europa til at øjne morgenluft, og sige: Sådan en ordning vil vi også have!" - Det er det dårligst tænkelige tidspunkt at skabe tvivl om de fælles løsninger – især fordi vi i forvejen opfattes som sære og forkælede af de andre. Så hvorfor ikke gøre de andre den store tjeneste at melde os ud, spørger Uffe Ellemann-Jensen.

Løkke: "en fornuftig toldkontrol­ordning"

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) synes, at den tidligere formand har skrevet et velkomponeret indlæg, men han noterer sig også, at Ellemann skriver, at det er i »ulve­timen mellem lys og mørke«, at han "ligger og spekulerer" på disse ting. - Jeg hæfter mig ved, at det er tanker, Uffe tænker, når han ikke er vågnet rigtigt. Så jeg må bare opfordre ham til at stå lidt tidligere op. For så vil han også se, at Danmark spiller en aktiv rolle i forreste række, siger Løkke, der nævner, at han ligesom Ellemann er ked af, at Danmark ikke er med i euroen. Men derimod er vi med i den såkaldte Europlus-pagt. - Vi hører med i den landekreds, der presser hårdt på for, at EU og EUs medlemslande skal føre en reformpolitik, der gør Europa konkurrencedygtig. Lige præcis af de grunde, som Uffe er inde på med et Europa og et USA, der er sløjet af i forhold til nye vækstøkonomier, siger Løkke, der tilføjer, at Danmark frivilligt har bidraget til at redde Irlands økonomi, og at vi var i første bølge i forhold til at hjælpe demokratibevægelsen i det "arabiske forår". - Jeg synes, han har skullet bruge nogle af sine vågne timer på at få perspektiveret, hvad det er, vi har besluttet og ikke besluttet. Vi lukker ikke ned for den frie bevægelighed. Vi har lavet en helt, helt fornuftig toldkontrol­ordning. Jeg tror, at både Uffe og jeg går ind for fri bevægelighed, men ikke for narko- og våbensmuglere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Grund til bekymring

Henning Christophersen (V), der bl.a. har været EU-kommissær i ti år og medforfatter til Lissabontraktaten, vil ikke drage lige så dramatiske konklusioner som Uffe Ellemann-Jensen. Men der er grund til bekymring. - Vi skal ikke være så nervøse for, hvad andre tænker, men vi skal være nervøse for os selv. Hvad bliver det næste, må man spørge, siger Henning Christophersen, der mener, at EU-debatten er blevet forsømt. Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti mener, at der er tale om typisk Ellemann-sarkasme. - Men han skulle tage at bakke op om den aftale, som regeringen har lavet. Det er Kommissionen og tyske politikere, der har skabt besvær omkring alt det her. Det er ikke os, der har været besværlige, siger Pia Kjærsgaard. HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR.