Står Socialdemokratiet med det ene ben i graven?

Hvad mange måske går og tænker i deres stille sind, satte formanden for de unge socialdemokrater Alexander Grandt Petersen ord på, da han i sin tale til S-kongressen bad tilhørerne om at fiske deres sygesikringskort op af lommen og lige tjekke, hvor gamle de er.

»Hånden på hjertet. Gennemsnitsalderen her i salen er tæt på de 60 år,« sagde den frygtløse unge mand og var tæt på at blive buhet ud.

Hans pointe er, at det store moderparti med 58.500 medlemmer er ved at degenerere til et parti for gamle mennesker.

»Aldersgennemsnittet er for højt. Det er særligt et problem, når man er færdig i DSU. Hvad skla man bedrive tiden med i S? Der er ikke rigtig noget at lave, andet end at sidde i en bestyrelse i en lokalkreds. Det er en illusion, at man har indflydelse. Derfor er man nødt til at lave en anden organisation for folk på 35 år, der har travlt og har børn. Hvordan skal de være aktive i politik? Man gider ikke sidde fast i wienerbrødet,« siger Alexander Grandt Petersen.

»Ja, vi er døden nær,« lyder det ironisk fra S-formand Mette Frederiksen.

»Nej, det er en hel urimelig betragtning. Vi er i den samme situation som andre partier. For mange er det ikke længere naturligt at melde sig ind i et politisk parti. Derfor har vi diskuteret, hvordan mere af den politiske debat kan blive flyttet tilbage til partiet. Men jeg vil tillade mig at sige, at vores situation ikke er meget anderledes end i andre partier,« siger Mette Frederiksen.

Partisekretær Lars Midtiby oplyser, at man har fået 1.000 nye medlemmer siden årsskiftet. Partiet råder imidlertid ikke over nogen samlet opgørelse over medlemmernes alder, og derfor ved man ikke, om der er noget om snakken.

»Vi har også mange unge medlemmer, og vi har da en ambition om at blive det største parti blandt de unge,« siger Lars Midiby.

Mange dropper ud af partiet, når de stifter familie og bliver travle børnefamilier.

Ifølge Alexander Grandt Petersen bliver man nødt til at udvikle andre måder at være aktiv på, hvis de unge skal finde tilbage til S.

»Det er ikke en kritik af alle de mennesker, der lægger deres engagement i partiet. Men mere henvendt til ledelsen. De må forstå, at al indflydelsen ikke bare skal ligge inde i gruppelokalet på Christiansborg,« siger Alexander Grandt Petersen.

På det punkt er Lars Midtiby uenig. Han kan sagtens diske op med konkrete eksempler på, at DSU har været med til at præge beslutningerne.

»Ændringen af planloven, der blev vedtaget på sidste års kongres, var noget DSU var med til at få igennem,« siger han.

Forslaget blev til lov, og universitetsbyer som København og Aalborg er ved at undersøge, hvordan de kan udnytte de nye muligheder lovændringen giver, for at bygge flere ungdomsboliger i bykernen.

Derimod er højt profilerede forslag fra de unge om at indføre en finansskat og vedtage øremærket barsel til mænd blev arkiveret lodret.