I Enhedslistens eget blad får politisk ordfører, Pernille Skipper, verbale stryg. Medlemmer forstår ikke, hvorfor partiet ikke kan diskutere væbnet revolution.

Utilfredse medlemmer af Enhedslisten lufter nu deres uenigheder med partiledelsen offentligt og i direkte vendinger.

Det sker i oktober-udgaven af partiets medlemsblad »Rød-Grøn«, hvor en række medlemmer begræder, at folketingssuppleanten Jonathan Simmel ikke endte med at indtage sin plads i Folketinget, efter at han havde gentaget kontroversielle udtalelser om muligheden for en væbnet revolution.

Flere medlemmer er overbevist om, at partitoppen var involveret i, at Simmel trak sig fra posten.

I et af debatindlæggene skriver et »rystet« medlem, Lasse Berthelsen, fra Holbæk:

»Jeg fik for nylig en ubehagelig smag i munden. Det skyldtes, at jeg hørte, at Jonathan Simmel, der efter planen skulle være barselsvikar i Folketinget, var blevet presset (opfordret?) til at trække sig.«

Bestyrelsen i Enhedslisten Århus skriver, at de respekterer det, hvis Simmel selv har besluttet sig for at trække sig.

»Men vi synes ikke, det lyder godt, at kandidater i Enhedslisten trækker sig, efter hvad DR Nyheder betegner som en kammeratlig samtale med vores politiske ordfører,« skriver de i et andet indlæg.

Hovedbrud

Det er ikke første gang, Jonathan Simmel giver hovedbrud i toppen af Enhedlisten.

For tre år siden sagde han til Berlingske, at han mente, man kunne acceptere »en væbnet revolution i Danmark, så længe vi holder fast i, at der skal være massiv folkelig opbakning.«

I et interview før tiltrædelsen i Folketinget, gentog han om væbnet revolution til DR Nyheder, at der »selvfølgelig findes situationer, som kan opstå, hvor det vil være acceptabelt.«

Men ifølge Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, var det en holdning, der stred »mod Enhedslistens grundlæggende værdier, vores politik og er uacceptabel.«

Hans Jørgen Vad fra Enhedslisten i Århus bryder sig ikke om, at Pernille Skipper gør sig til dommer i sagen, som han ser det:

»Skal der ikke mere til at gradbøje ’demokrati’ i en situation, hvor vi ikke har særlig meget magt – hvordan vil det så gå med demokratiet den dag, hvor vi eventuelt får endnu større magt?« Enhedslistens forretningsudvalg har skrevet en redegørelse til hovedbestyrelsen om forløbet.

Berlingske har forsøgt at kontakte alle medlemmer af Enhedslistens udvalg. Mikkel Warming skriver som svar i en SMS, at redegørelsen fra hovedbestyrelsen er blevet taget til efterretning med et stort flertal, og at den kritik, som fremgår af medlemsbladet, også blev rejst på hovedbestyrelsesmødet, hvor den blev forkastet.