Dansk Folkepartis har fået et kanonvalg. 15 mandater mere end i 2011 og en position som det største borgerlige parti i Danmark. Men hvem er de mennesker, der har sat deres kryds ved Kristian Thulesen Dahl, Pia Kjærsgaard og resten af Dansk Folkeparti?

Det spørgsmål florerer på de sociale medier, og det kom også bag på de fleste meningsmålingsinstitutter, at DF's markante fremgang endte med en total sejr.

Men det er ikke så nemt at svare på, hvem den typiske DF-vælger er. Hvor det før oftest var mænd med en kort uddannelse og en ikke så høj løn, så har vælgerhugsten hos Socialdemokraterne og Venstre rykket ved det billede.

»Vælgerprofilen er nok blevet udtyndet lidt, selvom den nok stadig holder et stykke af vejen,« forklarer valgforsker Rune Stubager, der understreger, at det stadig er for tidligt at sige noget definitivt om valgresultatet.

»De har nok efterhånden hentet det, de kunne, i S, men denne gang er der nok også flyttet Venstre-vælgere, der er utilfredse med Lars Løkke og nulvækst-politikken,« siger Rune Stubager.

Det underbygges af vælgervandrings-analyser fra Gallup, der har vist en strøm af vælgere fra Venstre til DF.

DF er blevet et masseparti
Også valgforsker Søren Risbjerg Thomsen mener, at billedet af DF-vælgeren som en udkantsdansker med få år på skolebænken er ved at blive udvisket.

»Dansk Folkeparti er nærmere blevet et masseparti, der fanger alle grupper af vælgere. De står selvfølgelig stadig godt blandt ældre, men også blandt højere funktionærer med længere uddannelser og blandt unge studerende finder man DF-vælgere,« forklarer Søren Risbjerg Thomsen, der er professor emeritus ved Aarhus Universitet.

Han peger desuden på, at selvom DF nu appellerer til stort set alle befolkningsgrupper, så er der stadig nogle typiske træk ved DF-vælgerne.

»Dansk Folkeparti har altid stået stærkt uden for de store byer i Danmark, og der er tilslutningen vokset yderligere. Men nu er det i endnu højere grad andre steder end lige Udkantsdanmark. Det er nærmere en modsætning mellem Østjylland/København og så resten af Danmark,« forklarer valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.

Så da Kristian Thulesen Dahl på valgaftenen konstaterede, at DF nu endelig var blevet et rigtigt folkeparti, så var der givetvis noget om snakken.