Skatteministeriets nye rapport over omfanget af grænsehandel giver de blå partier krudt i den bøsse, de forsøger at skyde regeringens afgifter i sænk med, mener Venstre og Liberal Alliance.

Færre danskere har købt dåsesodavand syd for grænsen, efter at afgiften på sodavand blev sænket i 2013. Det er én blandt mange oplysninger i en ny rapport over omfanget af grænsehandel fra Skatteministeriet, og denne oplysning fanger de blå partiers opmærksomhed.

»Det interessante ved rapporten er, at man kan se, at de vækstinitiativer, som Venstre pressede på for at få igennem, de virker. Grænsehandlen med sodavand i 2013 er faldet med ti procent, og det er tegn på, at det har virket med den delvise afskaffelse af afgiften,« siger Mads Rørvig (V), der er formand for Folketingets Skatteudvalg.

I 2012 steg afgiften på sodavand, men allerede i 2013 satte regeringen den ned igen med bred opbakning i Folketinget, og i 2014 blev den helt afskaffet. Det vides ikke, hvor meget grænsehandlen med sodavand er faldet i 2014 som følge af den afskaffede afgift, men rapporten vurderer, at der vil blive solgt endnu mindre end i 2013.

Der findes imidlertid modstridende oplysninger om, hvor meget den sænkede afgift på sodavand har hjulpet mod grænsehandlen i 2014. DRs Undersøgende Databaseredaktion har for nylig undersøgt tallene for sodavandssalg i 2014, som viste, at der langt fra er solgt så meget sodavand i Danmark, som politikerne havde regnet med, da de sænkede afgiften.

Desuden er der meldinger fra tyske købmænd ved den sønderjyske grænse, der fortæller, at salget af sodavand til danskere er steget med omkring ti procent i 2014.

Hos både Venstre og Liberal Alliance ser man imidlertid Skatteministeriets nye rapport som et tegn på, at det hjælper mod grænsehandlen at sænke afgifter, og partierne ønsker også færre afgifter på andre varer. For eksempel på slik og chokolade, som der ifølge rapporten nu sælges markant mere af ved grænsehandel.

»Hvis vil ønsker at styrke dansk detailhandel i konkurrencen mod butikkerne i Tyskland og mod dem, der sælger illegale varer herhjemme, så bliver vi nødt til at indse, at prisforskellen på slik i Danmark og slik i landene omkring os skal reduceres mærkbart. Det kan vi gøre ved at bringe de høje danske afgifter på grænsefølsomme varer ned til tysk niveau. På den måde kan vi få vendt denne udvikling og skabe bedre vilkår for dansk erhvervsliv,« siger Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen, i en pressemeddelelse.

Venstres Mads Rørvig peger også særligt på, at afgiften på øl, der ifølge politikeren er 15 procent højere i dag, end da Venstre og de Konservative havde regeringsmagten, bør sænkes.