Den danske sommer er den værste i 19 år og Venstres valgresultat er det dårligste i 25 år.

En række markante Venstre-profiler fik personligt et udmærket valgresultat, men Venstres tilbagegang på landsplan kostede dem alligevel pladsen i Folketinget. Derfor er den vejrmæssigt elendige danske sommer også blevet brugt til at slikke sår og reflektere over, hvordan det kunne gå så galt.

Dyr tilbagegang

I Vestjylland mistede Mads Rørvig ligesom Peter Christensen i Sønderjylland også sin plads i Folketinget pga Venstres tilbagegang på landsplan.

»Jeg ser primært to årsager til, at Venstre er gået tilbage: For det første har Dansk Folkeparti gjort det godt, og i politik er alt et nulsumsspil, hvor fremgang for nogle betyder tilbagegang for andre. Og for det andet har der været mere uro i Venstre end i andre partier,« siger Mads Rørvig.

Som BT skrev torsdag fik chefforhandler Peter Christensen smadret sin politiske karriere af Løkkes nedtur.

Det samme kan siges om for eksempel profiler som Mads Rørvig, Jakob Engel-Schmidt i Lyngby og Kim Andersen i Østjylland. Venstrefolk i Peter Christensens kreds pegede på, at årsagen bl.a. skulle findes i forløbet med Lars Løkke Rasmussens møgsager, som vælgerne har straffet Venstre for.

Det samme siger en række Venstre-kilder, som BT har talt med i andre valgkredse.

Vælgerne har løbende forklaret de lokale partifolk, at de ikke forstår, hvordan Venstres Hovedbestyrelse i juni sidste år kunne acceptere, at Lars Løkke Rasmussen kunne fortsætte som partiformand.

Frustration over ledelse

Allerede dagen efter valget gav Kim Andersen fra Østjylland da også udtryk for sin frustration overfor netmediet Altinget.dk:

»Jeg tror, vælgerne har set nogle ting i den øverste ledelse, som de ikke finder er i orden,« siger Kim Andersen til Altinget.dk. Kim Andersen har ikke lyst til at knytte yderligere kommentarer i dag.

Hans kredsformand i Skanderborg, Morten P. Hansen, deler dog opfattelsen af, hvad der har kostet Kim Andersen posten.

»Langt henad vejen handler det om, at Venstre er gået tilbage pga. Løkkes uheldige sager.

Vi er så blevet særlig hårdt straffet i Østjylland. Men uanset hvad vælgerne mener om den beslutning, hovedbestyrelsen traf sidste år i Odense, så er det nu vores opgave som organisationsfolk at bakke op om den beslutning, der blev truffet,« siger Morten P. Hansen.

Magtkamp fortsætter

Han tror på, at det kan lykkes at få vælgertilliden tilbage, hvis Venstre klarer sig godt i regeringsperioden.

Andre kilder peger på, at fundamentet under Venstres folketingsgruppe er særdeles skrøbeligt. Løkke har været nødt til at give markante ministerposter til Kristian Jensen-fløjen for at få magtkabalen til at gå op.

En række profiler i folketingsgruppen sidder dybt frustrerede tilbage over at være blevet overset til tunge poster.

»Magtkampen i partiet er lang fra slut. Spørgsmålet er kun, hvad der kan få den til at bryde ud i lys lue igen,« siger et folketingsmedlem, der ikke ønsker sit navn frem.