Ifølge Margrethe Vestager er det muligheden for at sikre Danmark en tung post i Europa, der har fået hende til at ændre synspunkt i forhold til, da hun i 2013 fastslog, at hun ikke var på vej til en international toppost. Hun afviser samtidig ikke et comeback til dansk politik.

I spillet om internationale topposter skal man ikke tage alle ord for gode varer.

Og således heller ikke ordene fra Margrethe Vestager (R), som i maj sidste år helt og aldeles afviste, at hun var kandidat til en toppost uden for Danmarks grænser.

Det gjorde hun dengang klart, da spekulationer om kommende poster i Europa tog til.

»Jeg er ikke kandidat til nogen internationale topposter. Og i modsætning til Fogh, så mener jeg det«, forklarede Vestager dengang i en skriftlig kommentar til Politiken.

I sin kontante afvisning henviste hun til Anders Fogh Rasmussen, der som statsminister igen og igen benægtede, at han skulle være kandidat til jobbet som kommende generalsekretær i NATO. Et job, han som bekendt endte med at få.

Ifølge Vestager har situationen ændret sig »i løbet af de seneste måneder«. Og det er muligheden for markant dansk indflydelse i Europa-Kommissionen, der har været afgørende, forklarer hun.

»Det er blandt andet vurderingen af, at jeg kan bidrage med noget, så Danmark kan få en tungere post, end vi måske ellers ville have fået,« forklarer den afgående radikale leder.

»Jeg tror også, det må være okay, at man gør sig en vurdering, og den kan ændre sig undervejs,« tilføjer Margrethe Vestager.

Spørgsmål: Så det er okay at sige noget forkert, hvis resultaterne ender med at blive noget andet?

»Nu har jeg forhandlet mange, mange, mange ting gennem tidens løb og fundet veje, sådan at radikale synspunkter kan gøre sig gældende, og vi lytter til, hvad folk siger, og samarbejder med dem, som gerne vil. Og derfor er det en helt naturlig del som politiker at tage bestik af situationen og se, hvordan man kommer til at stå stærkest,« siger Vestager.

Den kommende EU-kommissær vil ikke oplyse, hvorvidt det var hende eller statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der først luftede tanken om pladsen til Vestager.

Hun kalder det et »samspil, som vi har haft«.

Selvom Vestager forlader dansk politik og drager mod Bruxelles og arbejdet i EU, vil hun ikke endegyldigt afvise et comeback til dansk politik.

»Det, synes jeg, er svært at konkludere på. Forhåbentlig vil jeg stadig være kompetent og et holdningsmenneske, når jeg er først i 50erne, og hvad der sker derefter med de ambitioner, som Radikale Venstre har for folks forbliven på arbejdsmarkedet, så vil der være rigtig, rigtig mange gode år i mig endnu,« siger hun.