Top 50: Med De Radikales deltagelse i forårets reformforhandlinger har partiets leder placeret sig i top

Årets mest politisk magtfulde i Danmark er Lars Løkke Rasmussen (V). Det fremgår af analysen ’Danmarks mest magtfulde’, som kan ses her.

Måske er statsministerens position på listen ikke så underlig, eftersom han indtager landets øverste embede. Mere bemærkelsesværdigt er det, at man skal helt ned på en syvendeplads for at finde den konservative leder og justitsminster Lars Barfoed – en plads under oppositionens leder Helle Thorning-Schmidt (S) – mens de to topfigurer i Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl troner på tredje- og fjerdepladsen.

Placeringerne illustrerer magtforholdene internt i regeringen og mellem regeringen og dens støtteparti, hvor De Konservative har haft svært ved at trænge igennem, mens samarbejdspartneren DF er både mere synlig og mere indflydelsesrig. 

Berlingske Politikos rangliste over personer med størst politisk magt i Danmark er fremkommet ved at spørge 122 samfundsforskere om deres vurdering af 82 politikere, embedsmænd og organisationsfolk i Danmark. I modsætning til tidligere er den økonomiske magt og erhvervslivet i denne rangliste ikke medtaget. (Erhvervslivets magtliste kan ses i Berlingske Nyhedsmagasin 22. juni.)

De Radikales spurt

Mest bemærkelsesværdigt er det, at Margrethe Vestager (R) siden sidste år er sprunget hele ni pladser op på listen over politikere uden for regeringen. Den radikale leder ligger nu nummer fem på denne liste umiddelbart efter tre DF’ere og Helle Thorning-Schmidt (S). Opstigningen kan ene og alene tilskrives De Radikales strategiske politiske træk under forårets politiske reformforhandlinger, hvor Margrethe Vestager overraskende indgik forlig med regeringen om blandt andet afskaffelse af efterlønnen. Dermed blev De Radikale med ét slag igen placeret i den ombejlede og meget magtfulde midterposition i dansk politik. 

Ministrene på Løkke Rasmussens hold fordeler sig i et meget tydeligt A- og B-hold, hvor de kvindelige ministre er markant overrepræsenteret på B-holdet. Topministrene Lars Løkke Rasmussen (V), Claus Hjort Frederiksen (V), Lars Barfoed (K), Bertel Haarder (V), Lene Espersen (K) og Brian Mikkelsen (K) ligger på de øverste 11 pladser i Top 50, mens tre ministre ligger helt i bunden: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) nummer 49, klima- og energiminister Lykke Friis (V) nummer 47 og transportminister Hans Christian Schmidt (V) nummer 46.

Fire ministre er helt uden for magtens Top 50 rangliste. Det er miljøminister Karen Ellemann (V), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Henrik Høegh (V), socialminister Benedikte Kiær (K) og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

Fogh har stadig magt

Overordnet kan man fastslå, at det fortsat er politikerne, der har den politiske magt i Danmark, om end embedsmændene er godt med.

Den højest placerede embedsmand er ganske vist Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på en femteplads. Hans magt udøves mest uden for landets grænser, men allerede på en niendeplads følger nationalbankdirektør Nils Bernstein, mens de to departementschefer David Hellemann (Finansministeriet) og Christian Kettel Thomsen (Statsministeriet) indtager plads nummer 13 og 16.

Bemærkelsesværdigt er det, at Finansministeriets øverste administrative leder ligger højest af de to. David Hellemann er i årets løb hentet ind fra en toppost i DR, hvor han havde ry som en magtfuld og hård økonomichef. Han afløste netop Kettel Thomsen, som flyttede fra Finansministeriet til Statsministeriet, da Nils Bernstein blev direktør i Nationalbanken. 

De engang så magtfulde interesseorganisationer vurderes i dag som mindre magtfulde. Således ligger Kommunernes Landsforenings formand Jan Trøjborg (S) helt nede på en 18. plads efterfulgt af LO-formand Harald Børsting (19) og Dansk Industris administrerende direktør Karsten Dybvad (21). Sidstnævnte har haft svært ved at slå igennem i forhold til sin forgænger Hans Skov Christensen, som sidste år toppede listen over ledere af interesseorganisationer. 

Endelig kan det konstateres, at borgmestre og regionsformænd, trods kommunalreform og flere politiske muskler at spille med, ikke er blandt de mest magtfulde i Danmark. Kun Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har fundet vej til listen og ligger nummer 22